Becon Lettuce and Tomato – 3 najważniejsze składniki jednej z najsłynniejszych kanapek, pomijając oczywiście Big Maca ;-). Przez wiele miesięcy wyruszaliśmy na miasto zjeść tą kanapkę, aż z braku czasu i pieniędzy postanowiłam sama przyrządzić BLT (natchnęli mnie do tego znajomi, którzy też przyrządzali domowe BLT). Przepis na BLT nieco ewoluował, aż powstała kanapka, która jest smaczna i szybka do zrobienia (jej przygotowanie i podpieczenie zajmuje ok. 10 minut).

 

Czas przygotowania: 20 min

Co potrzebujemy do BLT (obiad na 2 osoby):

– 4 bułki ciabatki

– rukolę

– majonez

– musztardę

–  4 plasterki żółtego sera

– 30 dkg (8 plasterków) bekonu parzonego wędzonego (najlepiej w plasterkach, bo nikt tak cienko nie pokroi bekonu jak maszyna w sklepie)

– 2 pomidory

– 1 cebula

Od zwykłej bułki do BLT w 10 minut

przepis na domowe BLT1. Kroimy w plastry i dobrze podsmażamy boczek, jak będzie miał kolor brązowy, to będzie chrupiący i pyszny :-).

2. Kroimy bułkę na pół, na każdą stronę kładziemy 1,5 łyżeczki majonezu i 0,5 łyżeczki musztardy.

3. Na jedną kanapkę kładziemy po 1 plasterku żółtego sera.

4. Kładziemy kilka listków rukoli.

5. Po rukoli przychodzi czas na 2 plasterki pomidora i pół plasterka cebuli.

6. W tym czasie boczek już się podsmażył i można kłaść na kanapki.

7. Zamykamy nasze buły i wkładamy do rozgrzanego piekarnika (ok. 180 stopni) na 10 minut (aż ser się nie stopi)

Koszt takiego obiadu na 2 osoby to ok. 20 zł a można zjeść kanapkę, której nie powstydziłaby się amerykańska knajpa. No i kanapka nadaje się na lunch, obiad czy przegryzkę :-).