Sezon na grzyby już niestety się kończy. Niektórzy mieli okazje posmakować darów lasów, niektórzy tego szczęścia nie mieli. Ja na szczęście zaliczam się do pierwszej grupy i z radością zjadłam sporą porcję prawdziwków zatopionych w śmietanie. Oto przepis, który nie wymaga wiele wysiłku, za to ucieszy podniebienie każdego grzybiarza.


Czas przygotowania: 35 minut

Składniki:

– grzyby – ile się nazbiera, tyle będzie 🙂

– 200 ml śmietana 18%

– 1 mniejsza cebula

– sól, pieprz, natka pietruszki

Przygotowanie

Przepis na grzyby w śmietanie1. Na początek należy odpowiednio przygotować grzyby. Trzeba przyznać, że nie jest to zbyt przyjemne zajęcie, gdyż z grzyba może wypełznąć to i owo..W każdym razie na początek należy nieumyte grzyby przebrać, oczyścić z pozostałości runa leśnego i pokroić na małe kawałki. W drugiej kolejności należy je przemyć zimną wodą. Następnie włożyć do garnka, zalać wodą i zagotować. Następnie należy je odcedzić z wody, przepłukać i ponownie zalać wodą i zagotować.

2. Po podwójnym przegotowaniu grzybów możemy przystąpić do właściwego przepisu. Na początek kroimy szybciutko cebulę w kostkę i teraz mamy wszystko, czego będziemy potrzebować , żeby wstąpić do grzybowego raju.

3. A więc podsmażamy przez chwilkę cebulkę na maśle, żeby się zeszkliła, dodajemy grzybki i smażymy przez około 7-9 minut.

4. Kiedy już widzimy, że cebulka zaczyna się zarumieniać a grzyby przysmażają się, solimy i pieprzymy.

5. Następnie wlewamy śmietanę – ilość zależy od tego, czy ktoś lubi grzyby w sosie czy sos z grzybami. Ja osobiście nie wlewam za dużo śmietany, żeby jej smak nie zdominował grzybów.

6. Na koniec dodajemy troszkę natki pietruszki do smaku.

Przepis ten jest niesamowicie prosty – zrobienie grzybków według niego trwa do pół godziny (licząc ze sparzeniem grzybów). Grzybki te doskonale smakują z chlebem, makaronem, kaszą lub ryżem i mogą być zarówno sycącą przekąską, jak i łatwym do przygotowania obiadem.