Gulasz to potrawa łatwa do wykonania, a mimo tego bardzo smaczna i rozgrzewająca. Oto przepis na gulasz wołowy z dodatkiem wina i grzybów.
Czas przygotowania: 80 minut
Składniki (na 4-5 osób)
- 0,5 kg wołowiny
- 1/2 litra wina czerwonego wytrawnego
- 30 dkg grzybów (mogą być leśne lub pieczarki)
- 10 dkg mąki
- 3 marchwie
- 1 duża cebula
- 6 ząbków czosnku
- sól, pieprz, rozmaryn, liść laurowy, ziele angielskie, papryka ostra
- ewentualnie odrobina sosu sojowego
Przygotowanie gulaszu
- Możemy zacząć od krojenia warzyw i mięsa. Marchew kroimy na cienkie paski o długości ok. 2 cm, cebulę siekamy w kostkę, ząbki czosnku przeciskamy przez tarkę.
- Mięso kroimy w kostkę, solimy, dodajemy świeżo zmielonego pieprzu i obtaczamy w mące.
- Przygotowujemy patelnię i garnek. Na patelni wlewamy oliwę i zaczynamy od smażenia marchwi. Po około 5 minutach dodajemy posiekaną cebulę oraz czosnek. Po tym jak cebula się zarumieni, przelewamy całość do garnka.
- Na pustą patelnię wlewamy olej i po rozgrzaniu wrzucamy wołowinę. Smażymy około 1-2 minut z każdej strony. Mięso wystarczy lekko podsmażyć, kiedy to zrobimy, wrzucamy mięso do garnka z warzywami.
- Patelnię z tłuszczem po smażeniu mięsa ściągamy z ognia, wlewamy tam wino, chwilę mieszamy by tłuszcz zmieszał się z winem. Następnie całość przelewamy do garnka.
- Do gulaszu dodajemy gałązkę rozmarynu, 2 liście laurowe, 3 ziarna ziela angielskiego i dusimy na małym ogniu około 40 minut.
- Na maśle smażymy grzyby pokrojone w kostkę. Dodajemy do nich sól i pieprz i wrzucamy do garnka z gulaszem.
- Gulasz gotujemy jeszcze około 10 minut, w tym czasie doprawiamy solą, pieprzem, papryką ostrą i ewentualnie sosem sojowym (wtedy gulasz będzie miał ciemniejszy kolor).
- Podajemy z ziemniakami lub kaszą.