pierniki świąteczneCoraz mocniej czuć zbliżające się święta. Dwa tygodnie przed świętami to znakomity czas na zrobienie pierniczków. Dzięki temu ciastka zmiękną. Ważne jest, by trzymać pierniki w wilgotnym pomieszczeniu. Dodatkowo, możemy zastosować kilka sztuczek – do szczelnego naczynia z piernikami dodać ćwiartkę jabłka, kostki cukru lub chleb. Pierniki nabiorą wilgoci z tych składników. Ważne jednak, by jabłko wymieniać, z kolei chleb trzymamy z piernikami tylko przez jedną noc.

Czas przygotowania: 40 minut+dekorowanie 🙂

Składniki:

  • 500 g mąki
  • 200 g cukru
  • 2 łyżki miodu (powinien mieć płynną konsystencję)
  • 1.5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżki przyprawy do piernika
  • 1 łyżka masła
  • 1 jajko
  • 100 ml mleka (w temperaturze pokojowej)

Przygotowanie:

  1. Przesiać mąkę, dodać do niego miód i wymieszać.
  2. Następnie dodać cukier, sodę oczyszczoną, masło, jajko i przyprawy
  3. Następnie dolewamy ostrożnie mleka po jednej łyżeczce i cały czas mieszamy. Robimy to tak długo, aż ciasto nie będzie mieć odpowiedniej konsystencji przypominającej masę do ciasta kruchego.
  4. Po osiągnięciu tego stanu, wyrabiamy ciasto przez około 10 minut.
  5. Wałkujemy ciasto na grubość około 5 mm. Wycinamy z nich kształty, resztę ciasta ponownie wałkujemy i znowu wycinamy z nich kształty.
  6. Na blaszce wkładamy papier do pieczenia i układamy na nim pierniki.
  7. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni C przez 10 minut.
  8. Dekorujemy pierniki lukrem, dodatkami, orzechami lub bakaliami. Dekorować powinniśmy przed samymi świętami, by lukier i dodatki były świeże.