Przełamując słodycz miodu pikantnymi przyprawami, uzyskami ciekawy smak kurczaka, który uraduje nasze podniebienia. Prosty przepis na glazurę do mięs, dzięki czemu nasz obiad będzie nie tylko świetnie smakował, ale też znakomicie się prezentował. Aby marynata dobrze została wchłonięta przez mięso, warto ją przygotować już dzień przed i zostawić na noc w lodówce.

Czas przygotowania: 15 minut+70 minut pieczeniaprzepis na pikantne udka w miodzie

Składniki:

– 6 udek kurczaka

– 4 łyżki miodu

– 2 łyżki musztardy o ostrym smaku

– 2 łyżki sosu sojowego

– 3 łyżki oleju

– łyżeczka chili

– łyżeczka pieprzu

– 2 ząbki czosnku

Przygotowanie:

1. Przygotowujemy marynatę: dodajemy miód, musztardę, sos sojowy i olej i dobrze mieszamy, by otrzymać jednorodną konsystencję. Następnie przyprawiamy zmiażdżonymi ząbkami czosnku, pieprzem i chili. Ponownie mieszamy wszystkie składniki.

2. Mięso myjemy i jeśli mamy całe udka, to dzielimy je na pół. Wkładamy je do głębokiego naczynia i zalewamy marynatą. Odstawiamy na noc do lodówki lub przynajmniej na kilka godzin.

3. Po tym czasie wyciągamy mięso, podsmażamy lekko udka na patelni teflonowej bez żadnego tłuszczu. Następnie wkładamy do naczynia żaroodpornego i zalewamy częścią marynaty. Część możemy sobie zostawić do podlewania w trakcie pieczenia.

4. Pieczemy przez około 70 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza. Na początku pieczemy pod przykryciem, którą zdejmujemy około 10 minut przez zakończeniem pieczenia. Dzięki temu nasze mięso będzie soczyste a skórka ładnie przyrumieniona.