Roladę z kurczaka można podać nie tylko jako danie główne. Zaleta tego przepisu polega na tym, że doskonale smakuje on na zimno oraz ciepło. Dzięki temu można wykorzystać roladę z kurczaka jako domową wędlinę, świeżą i bez konserwantów. Oto prosty przepis na tą potrawę. 

Czas przygotowania: 10 minut+ 50 minut gotowania na parze

rolada z kurczaka

SONY DSC

Składniki:

  • 0,7 kg filetu z kurczaka
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1/4 szklanki oliwy
  • 2 łyżeczki soli, 1 łyżeczka pieprzu, ewentualnie 1 łyżeczka tymianku

Przygotowanie:

  1. Przygotowujemy marynatę z sosu sojowego, oliwy, soli, pieprzu i opcjonalnie możemy dodać tymianek. Zalewamy kurczaka marynatą i odstawiamy do lodówki na noc lub przynajmniej kilka godzin.
  2. Po zamarynowaniu mięsa, układamy kurczaka na folii aluminiowej i bardzo ciasno zawijamy. Warto przygotować sobie również nić, którą wzmocnimy tą konstrukcję :-).
  3. Gotujemy na parze przez około 50 minut.
  4. Przed podaniem posypujemy świeżo zmielonym pieprzem.