Roladę z kurczaka można podać nie tylko jako danie główne. Zaleta tego przepisu polega na tym, że doskonale smakuje on na zimno oraz ciepło. Dzięki temu można wykorzystać roladę z kurczaka jako domową wędlinę, świeżą i bez konserwantów. Oto prosty przepis na tą potrawę.
Czas przygotowania: 10 minut+ 50 minut gotowania na parze
Składniki:
- 0,7 kg filetu z kurczaka
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1/4 szklanki oliwy
- 2 łyżeczki soli, 1 łyżeczka pieprzu, ewentualnie 1 łyżeczka tymianku
Przygotowanie:
- Przygotowujemy marynatę z sosu sojowego, oliwy, soli, pieprzu i opcjonalnie możemy dodać tymianek. Zalewamy kurczaka marynatą i odstawiamy do lodówki na noc lub przynajmniej kilka godzin.
- Po zamarynowaniu mięsa, układamy kurczaka na folii aluminiowej i bardzo ciasno zawijamy. Warto przygotować sobie również nić, którą wzmocnimy tą konstrukcję :-).
- Gotujemy na parze przez około 50 minut.
- Przed podaniem posypujemy świeżo zmielonym pieprzem.