Wigilię wszyscy uwielbiają nie tylko za rodzinną atmosferę, prezenty i mile spędzony czas. Podczas tej wyjątkowej kolacji, raz w roku, na stole możemy się cieszyć wspaniałymi potrawami. Ryba po grecku jest jedną z moich ulubionych potraw wigilijnych. Oto prosty przepis kulinarny na to świąteczne danie.

Czas przygotowania: 50 minut

przepis na rybę po greckuSkładniki:

  • o,5 kg karpia
  • 4 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 0,5 selera
  • 1 cebula
  • 200 ml koncentratu pomidorowego
  • sól, pieprz, pieprz cytrynowy, zioła,
  • 1/4 szklanka mąki

Przygotowanie:

  1. Rybę myjemy i dzielimy na mniejsze kawałki. Z obu stron lekko solimy, posypujemy pieprzem i ziołami wedle uznania (ja stosuję przyprawę do ryb).
  2. Filety obtaczamy w mące i smażymy na złoty  kolor i odstawiamy na bok.
  3. Marchew, pietruszkę i seler ścieramy na tarce. Cebulę kroimy w drobną kostkę.
  4. Na patelni podsmażamy cebulę, następnie dodajemy warzywa i zalewamy gorącą wodą.
  5. Dusimy pod przykryciem około 20 minut.
  6. Przed końcem gotowania dodajemy koncentrat pomidorowy i przyprawiamy solą i pieprzem.
  7. Po zdjęciu z ognia, zanurzamy w sosie kawałki karpia i wstawiamy na kilka godzin do lodówki
  8. Rybę po grecku można podawać na zimno lub gorąco, choć ja preferuję ją jako ciepłe danie.