Bez sosu czosnkowego ciężko się obyć przy mięsach z grilla, pizzy oraz innych przekąskach. Jest to sos goszczący niezwykle często przy różnych okazjach, tak więc mogłam przetestować i ulepszyć wiele razy ten sos. Tempo znikania sosu ze stołu pozwala mi przypuszczać, że jest to udany przepis na sos czosnkowy :-). 

prosty przepis na sos czosnkowo-ziołowy

Czas przygotowania: 15 minut

Składniki:

– 1 duży jogurt naturalny

– 3-4 większe ząbki czosnku

– 2 łyżki majonezu

– 1 łyżka musztardy dijon

– łyżeczka sosu z cytryny

– przyprawy: sól, pieprz, czosnek w proszku, bazylia, oregano, papryka ostra, natka pietruszki (najlepiej świeża)

Przygotowanie:

1. Do miseczki wrzucamy jogurt, majonez i musztardę.

2. Dodajemy zmiażdżone ząbki czosnku, a następnie wyciskamy sok z ćwiartki cytryny.

3. Teraz został czas na przyprawianie, tu zależy sporo od naszych upodobań, ja dodaję szczyptę soli, trochę pieprzu, nieco więcej papryki i sporo ziół (około 2 łyżeczek każdej z ziołowych przypraw).

4. Sos mieszamy i pod przykryciem wstawiamy przynajmniej na godzinę do lodówki. I więcej godzin sos spędzi w lodówce,  tym jest lepszy, dlatego  polecam go przygotować dzień wcześniej.