Inspiracja kuchnią meksykańską w nieco innej formie, czyli oryginalna zapiekanka meksykańska. Dużo kiełbasy, warzyw , salami i żółtego sera w jednej, smakowitej potrawie.
Czas przygotowania: 60 minut
Składniki na zapiekankę meksykańską
– 60 dkg ziemniaków ugotowanych
– 20 dkg kiełbasy suchej
– 10 dkg salami w plasterkach
– 2 papryki czerwonej
– puszka kukurydzy (ok. 25 dkg)
– mniejsza puszka fasoli czerwonej (ok. 15 dkg)
– 2 średnie cebule
– 20 dkg żółtego sera
– 6 ząbków czosnku
– sos beszamelowy: 2 łyżki masła, 2 łyżki mąki, 2 szklanki mleka
– sól, pieprz, papryka ostra, chili, oregano, oliwa
Przygotowanie:
1. Gotujemy ziemniaki, po ostygnięciu kroimy je na plastry i układamy w głębokim naczyniu żaroodpornym. Następnie skrapiamy je oliwą czosnkową lub przygotowujemy własną zalewę: 2 zmiażdżone ząbki czosnku mieszamy z oregano i oliwą i oblewamy ziemniaki. Ziemniaki powinny przykryć dno naczynia, można więc ułożyć ich dwie lub nawet trzy warstwy. Następnie przykrywamy je warstwą salami w plastrach.
2. Przygotowujemy sos: Na patelni podsmażamy 4 zmiażdżone ząbki czosnku, następnie dodajemy posiekaną cebulę. Kiedy cebula i czosnek się zarumieni, wrzucamy kiełbasę pokrojoną w kostkę. Chwilę smażymy i dodajemy paprykę pokrojoną w kostkę. Smażymy ok. 5-10 minut mieszając od czasu do czasu, aż papryka będzie miękka. Na koniec dodajemy puszkę kukurydzy i fasoli czerwonej. Smażymy jeszcze ok. 5 minut i przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, papryką ostrą i chili. Sos ten rozprowadzamy na warstwie salami.
3. Przygotowujemy sos beszamelowy z żółtym serem. Topimy masło, następnie dorzucamy mąki i ostrożnie dolewamy mleka. Mieszamy do zgęstnienia sosu. Następnie część żółtego sera wrzucamy do sosu a część kładziemy bezpośrednio do naczynia żaroodpornego. Sos beszamelowy przyprawiamy solą, pieprzem, papryką i oregano.
4. Zapiekankę wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni C i pieczemy, dopóki sos beszamelowy nie osiągnie stałej konsystencji i się nie zarumieni (ok. 20-40 minut). Zapiekankę można też przygotować dzień wcześniej i wstawić na noc do lodówki, dzięki czemu będzie ona miała idealną konsystencję.