Mimo że ciasto składa się z trzech warstw, to jest ono niezwykle łatwe do przyrządzenia. Najwięcej zajmuje czekanie na efekt finalny, gdyż poszczególne części muszą ostygnąć a ciasto musi odleżeć kilka godzin w lodówce. Jednak zapewniam, że efekt końcowy wart jest czekania. Przedstawiam wam przepis na brownie 2.0 :-).

Czas przygotowania | 20 minut |
Czas gotowania | 30 minut |
Porcje |
mała blaszka (ok. 28x20 cm)
|
Składniki
Ciasto
- 200 g czekolady gorzkiej
- 100 g masła
- 2/3 szklanki cukru
- 3 jajka
- 3 łyżki mąki
Masa
- 250 g mascarpone
- 3-4 łyżki masła orzechowego
- 2 łyżki cukru pudru (jak ktoś lubi bardziej słodkie, może dodać 3-4 łyżki)
Polewa
- 200 g solonych i prażonych orzeszków ziemnych
- 1/3 szklanki cukru
- 1/2 szklanki śmietanki kremówki 30%
- szczypta soli
Składniki
Ciasto
Masa
Polewa
|
![]() |
Sposób przygotowania
Ciasto
- Czekoladę roztopić z masłem w kąpieli wodnej.
- Żółtka ubić z cukrem, dodać trochę przestudzoną masę czekoladową i mąkę, zmiksować.
- Osobno ubić białka i dodać do masy, wymieszać łyżką.
- Ciasto piec w pierkarniku przez 5 minut w temp 200° C, po czym zmniejszyć do 170° C i piec jeszcze przez 25 minut.
Masa z mascarpone
- Mascarpone zmiksować z masłem orzechowym i cukrem pudrem.
- Kiedy ciasto przestygnie, rozsmarować na nim masę z serka mascarpone i masła orzechowego.
Polewa
- Do rondelka z grubym dnem wsypać cukier. Podgrzewać na średnim ogniu bez mieszania przez kilka minut aż cukier stanie się brązowy i skarmelizowany. Wówczas wlać śmietankę kremówkę i mieszać do rozpuszczenia się kryształków cukru. Gotować kilka minut aż masa zgęstnieje, wtedy dodać sól i uprażone orzeszki ziemne i wymieszać.
- Kiedy polewa ostygnie, nałożyć ją na masę z mascarpone. Odstawić ciasto do lodówki przynajmniej na kilka godzin a najlepiej na całą noc.
P.S. Ciasto jest idealne do popołudniowej kawy w miłym towarzystwie. A kawę najlepiej pije się w takim cudownym kubeczku, który znajdziecie na panikota.pl