Mimo że ciasto składa się z trzech warstw, to jest ono niezwykle łatwe do przyrządzenia. Najwięcej zajmuje czekanie na efekt finalny, gdyż poszczególne części muszą ostygnąć a ciasto musi odleżeć kilka godzin w lodówce. Jednak zapewniam, że efekt końcowy wart jest czekania. Przedstawiam wam przepis na brownie 2.0 :-).

Wydruk przepisu
Brownie pod orzechową polewą
brownie z masą i polewą orzechową
Czas przygotowania 20 minut
Czas gotowania 30 minut
Porcje
mała blaszka (ok. 28x20 cm)
Składniki
Ciasto
Masa
Polewa
Czas przygotowania 20 minut
Czas gotowania 30 minut
Porcje
mała blaszka (ok. 28x20 cm)
Składniki
Ciasto
Masa
Polewa
brownie z masą i polewą orzechową
Sposób przygotowania
Ciasto
  1. Czekoladę roztopić z masłem w kąpieli wodnej.
  2. Żółtka ubić z cukrem, dodać trochę przestudzoną masę czekoladową i mąkę, zmiksować.
  3. Osobno ubić białka i dodać do masy, wymieszać łyżką.
  4. Ciasto piec w pierkarniku przez 5 minut w temp 200° C, po czym zmniejszyć do 170° C i piec jeszcze przez 25 minut.
Masa z mascarpone
  1. Mascarpone zmiksować z masłem orzechowym i cukrem pudrem.
  2. Kiedy ciasto przestygnie, rozsmarować na nim masę z serka mascarpone i masła orzechowego.
Polewa
  1. Do rondelka z grubym dnem wsypać cukier. Podgrzewać na średnim ogniu bez mieszania przez kilka minut aż cukier stanie się brązowy i skarmelizowany. Wówczas wlać śmietankę kremówkę i mieszać do rozpuszczenia się kryształków cukru. Gotować kilka minut aż masa zgęstnieje, wtedy dodać sól i uprażone orzeszki ziemne i wymieszać.
    prosty przepis na brownie z orzechową polewą
  2. Kiedy polewa ostygnie, nałożyć ją na masę z mascarpone. Odstawić ciasto do lodówki przynajmniej na kilka godzin a najlepiej na całą noc.

przepis na brownie z orzechową masą

P.S. Ciasto jest idealne do popołudniowej kawy w miłym towarzystwie. A kawę najlepiej pije się w takim cudownym kubeczku, który znajdziecie na panikota.pl