Brownie pod orzechową polewą
Porcje Czas przygotowania
1mała blaszka (ok. 28×20 cm) 20minut
Czas gotowania
30minut
Porcje Czas przygotowania
1mała blaszka (ok. 28×20 cm) 20minut
Czas gotowania
30minut
Składniki
Ciasto
Masa
Polewa
Sposób przygotowania
Ciasto
  1. Czekoladę roztopić z masłem w kąpieli wodnej.
  2. Żółtka ubić z cukrem, dodać trochę przestudzoną masę czekoladową i mąkę, zmiksować.
  3. Osobno ubić białka i dodać do masy, wymieszać łyżką.
  4. Ciasto piec w pierkarniku przez 5 minut w temp 200° C, po czym zmniejszyć do 170° C i piec jeszcze przez 25 minut.
Masa z mascarpone
  1. Mascarpone zmiksować z masłem orzechowym i cukrem pudrem.
  2. Kiedy ciasto przestygnie, rozsmarować na nim masę z serka mascarpone i masła orzechowego.
Polewa
  1. Do rondelka z grubym dnem wsypać cukier. Podgrzewać na średnim ogniu bez mieszania przez kilka minut aż cukier stanie się brązowy i skarmelizowany. Wówczas wlać śmietankę kremówkę i mieszać do rozpuszczenia się kryształków cukru. Gotować kilka minut aż masa zgęstnieje, wtedy dodać sól i uprażone orzeszki ziemne i wymieszać.
  2. Kiedy polewa ostygnie, nałożyć ją na masę z mascarpone. Odstawić ciasto do lodówki przynajmniej na kilka godzin a najlepiej na całą noc.