Chipsy z jarmużu – każdy o nich słyszał, nie każdy próbował. Ja chciałam wykonać we własnym zakresie przekąskę, która zawojowała (głównie) wegańskie podniebienia. Chipsy wyszły wyraziste w smaku (spora dawka chili) i chrupiące. Jednak jako samodzielna przekąska nie zdały raczej egzaminu.  Maczałam je w sosie czosnkowym na bazie jogurtu i wtedy rzeczywiście można było je z przyjemnością zjeść. Myślę że jako dodatek do sałatki takie chipsy też się sprawdzą.

Wydruk przepisu
Chipsy z jarmużu - chrupiąca przekąska
chipsy z jarmużu
Czas przygotowania 5 minut
Czas gotowania 15 minut
Porcje
osoby
Czas przygotowania 5 minut
Czas gotowania 15 minut
Porcje
osoby
chipsy z jarmużu
Sposób przygotowania
  1. Liście jarmużu umyj i osusz. Następnie usuń najgrubsze łodygi i podziel na mniejsze części.
  2. W miseczce przygotuj marynatę - oliwę z oliwek z 1/4 łyżeczki chili i odrobiną soli.
  3. Namaczaj liście w marynacie i połóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  4. Wstaw do rozgrzanego piekarnika na 150 stopni Celsjusza na 15 minut.
  5. Chipsy można podawać jako samodzielna przekąska lub z dodatkiem sosu czosnkowego.