Chipsy z jarmużu – każdy o nich słyszał, nie każdy próbował. Ja chciałam wykonać we własnym zakresie przekąskę, która zawojowała (głównie) wegańskie podniebienia. Chipsy wyszły wyraziste w smaku (spora dawka chili) i chrupiące. Jednak jako samodzielna przekąska nie zdały raczej egzaminu. Maczałam je w sosie czosnkowym na bazie jogurtu i wtedy rzeczywiście można było je z przyjemnością zjeść. Myślę że jako dodatek do sałatki takie chipsy też się sprawdzą.

Czas przygotowania | 5 minut |
Czas gotowania | 15 minut |
Porcje |
osoby
|
Składniki
- 4-5 liści jarmużu
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- sok z 1/4 cytryny
- chili
- sól
- czosnek w proszku
Składniki
|
![]() |
Sposób przygotowania
- Liście jarmużu umyj i osusz. Następnie usuń najgrubsze łodygi i podziel na mniejsze części.
- W miseczce przygotuj marynatę - oliwę z oliwek z 1/4 łyżeczki chili i odrobiną soli.
- Namaczaj liście w marynacie i połóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Wstaw do rozgrzanego piekarnika na 150 stopni Celsjusza na 15 minut.
- Chipsy można podawać jako samodzielna przekąska lub z dodatkiem sosu czosnkowego.