Ciasto bananowo-czekoladowe to smakołyk nie tylko dla wielbicieli słodyczy i bananów ale też osób, które szukają wypieku do zrobienia w 15 minut (pomijam czas pieczenia). Składniki wystarczy wrzucić do miski i wymieszać – bez miksowania, ubijania piany czy kremów. Polecam 🙂

Czas przygotowania | 15 minut |
Czas gotowania | 60 minut |
Porcje |
|
Składniki
- 4 banany (powinny być dojrzałe i miękkie)
- 25 dkg mąki
- 20 dkg cukru
- 10 dkg czekolady gorzkiej (pół tabliczki)
- 100 ml śmietany kremówki
- 1 jajko
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 2 łyżeczki rozpuszczonego masła
- 5 dkg rodzynek
Składniki
|
![]() |
Sposób przygotowania
- W misce rozgniatamy banany widelcem.
- Dorzucamy do nich jajko, mąkę, cukier, sodę oczyszczoną, rodzynki i śmietanę.
- Czekoladę kroimy lub miażdżymy na małe kawałki i wrzucamy do miski.
- Wszystko dokładnie mieszamy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika (150 stopni C) na około godzinę. Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem.