ciasto z owocami sezonowymi na maślanceLato obfituje w przepyszne owoce, sezon na truskawki trwa w najlepsze, powoli pojawiają się maliny, wiśnie a niedługo śliwki tak więc jest to wspaniała okazja na wypieki ze świeżymi owocami. Ciasto na maślance jest prostsze w przygotowaniu niż ciasto drożdżowe więc jest to świetna alternatywa dla osób, które nie czują się pewnie w pieczeniu. Jest one niezwykle proste i szybkie w przygotowaniu a do tego zachowuje świeżość przez długi czas.

Wydruk przepisu
Ciasto z owocami na maślance
ciasto z owocami sezonowymi na maślance
Czas przygotowania 15 minut
Czas gotowania 40-50 minut
Porcje
blaszka(ok 30x25 cm)
Składniki
Ciasto
Kruszonka
Czas przygotowania 15 minut
Czas gotowania 40-50 minut
Porcje
blaszka(ok 30x25 cm)
Składniki
Ciasto
Kruszonka
ciasto z owocami sezonowymi na maślance
Sposób przygotowania
  1. Wszystkie składniki wrzucić do miski i zagnieść widelcem.
  2. Blaszkę nasmarować margaryną i obsypać mąką lub wyłożyć papierem do pieczenie. Wyłożyć ciasto na całą powierzchnię blachy.
  3. Na cieście ułożyć owoce.
  4. Ciasto i owoce obsypać kruszonką.
  5. Piec około 40-50 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
    ciasto z truskawkami na maślance