przepis na leczo

Leczo ma wiele odmian – może być wegetariańskie lub z mięsem, z dowolnymi warzywami i dodatkami dobranymi według gustu. Ja postanowiłam postawić na dietetyczne leczo, które warto zjeść np. z kaszą jaglaną. 

Wydruk przepisu
Dietetyczne leczo z cukinią
przepis na leczo
Czas przygotowania 10
Czas gotowania 20
Porcje
Czas przygotowania 10
Czas gotowania 20
Porcje
przepis na leczo
Sposób przygotowania
  1. Rozpoczynamy od przygotowania warzyw - cebulę i cukinię kroimy w kostkę. Paprykę kroimy w wąskie paski a czosnek przeciskamy przez tarkę.
  2. Na łyżce oliwy podsmażamy cebulę i czosnek, po chwili dodajemy cukinię i pomidory.
  3. Zalewamy połową szklanki wody, przykrywamy i gotujemy na średnim gazie mieszając wszystko od czasu do czasu.
  4. Gdy zauważymy że wszystkie warzywa są już miękkie, dodajemy pomidorów z puszki, zmniejszamy gaz i gotujemy jeszcze przez około 5 minut.
  5. Po tym czasie możemy doprawiać przyprawami. Z powodów dietetycznych unikam soli, zostaje więc pieprz, chili i papryka by sprawić, by nasze leczo miało wyrazisty i nieco pikantny smak.