Dietetyczne leczo z cukinią
Porcje Czas przygotowania
4 10
Czas gotowania
20
Porcje Czas przygotowania
4 10
Czas gotowania
20
Sposób przygotowania
  1. Rozpoczynamy od przygotowania warzyw – cebulę i cukinię kroimy w kostkę. Paprykę kroimy w wąskie paski a czosnek przeciskamy przez tarkę.
  2. Na łyżce oliwy podsmażamy cebulę i czosnek, po chwili dodajemy cukinię i pomidory.
  3. Zalewamy połową szklanki wody, przykrywamy i gotujemy na średnim gazie mieszając wszystko od czasu do czasu.
  4. Gdy zauważymy że wszystkie warzywa są już miękkie, dodajemy pomidorów z puszki, zmniejszamy gaz i gotujemy jeszcze przez około 5 minut.
  5. Po tym czasie możemy doprawiać przyprawami. Z powodów dietetycznych unikam soli, zostaje więc pieprz, chili i papryka by sprawić, by nasze leczo miało wyrazisty i nieco pikantny smak.