Dania jednogarnkowe mają tą zaletę, że wszystkie składniki mieszają się ze sobą, wzbogacając wzajemnie swoje walory smakowe. Idąc tym tropem, staram się szukać połączeń typowych jak i mniej typowych. Dzisiejsze danie oscyluje między pastą, leczo i bigosem, jednocześnie nie przypominając żadnego z nich. Przepis kulinarny na kiełbasę z warzywami i makaronem powstał pod wpływem chwili, kiedy to szukałam pomysłu co można zrobić ze zwykłą kiełbasą :-).

Czas przygotowania | 15 |
Czas gotowania | 15 |
Porcje |
|
Składniki
- 30 dkg/ ok. 5 sztuk kiełbasy (grillowe, śląskie lub zwykłe)
- 1 puszka pomidorów krojonych
- 1 puszka kukurydzy
- 1 cukinia
- 2 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 30 dkg makaron farfalle kokardki
- sól
- pieprz
Składniki
|
![]() |
Sposób przygotowania
- Makaron gotujemy według przepisu, w tym czasie cebulę i czosnek obieramy i siekamy. Z kolei kiełbasę i cukinię kroimy na plasterki.
- Na dość głębokiej patelni podsmażamy na oliwie cebulę, dodając następnie kiełbasę i czosnek. Smażymy około 2 minut do momentu, aż cebula się zeszkli a kiełbasa zarumieni.
- Na patelnię dorzucamy cukinię, kukurydzę i dokładnie mieszamy.
- Następnie wrzucamy pomidory w puszce i zaczynamy dusić na małym ogniu.
- Dusimy do momentu aż cukinia będzie miękka, na końcu doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
- Przed podaniem mieszamy sos z ugotowanym makaronem.