przepis-na-kotleciki-warzywne

Kotlety z gotowanych warzyw to proste i sycące danie. Takie kotleciki są świetnym dodatkiem do mięsnych dań lub też można je podawać jako samodzielną przystawkę. Z gotowanej marchewki, pietruszki, selera oraz ziemniaków można stworzyć sycące danie, które jest niezwykle proste w przygotowaniu. Tak więc jeśli zostały nam warzywa z gotowania bulionu lub rosołu, to można je wykorzystać do stworzenia takich kotletów warzywnych.

Wydruk przepisu
Kotleciki warzywne
przepis-na-kotleciki-warzywne
Czas przygotowania 10
Czas gotowania 10
Porcje
Czas przygotowania 10
Czas gotowania 10
Porcje
przepis-na-kotleciki-warzywne
Sposób przygotowania
  1. Jeśli nie mamy gotowanych warzyw, to obieramy marchew, pietruszkę, seler i ziemniaki i gotujemy je w jednym garnku.
  2. Po ugotowaniu czekamy aż ostygną. Następnie kroimy warzywa w drobną kostkę, dodajemy do nich jajka i mąkę. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.
  3. Powstanie dość gęsta masa, którą formujemy w kotlety i obtaczamy w bułce tartej.
  4. Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron.
Inne informacje

Takie kotleciki mogą być samodzielną przekąską ale również dodatkiem do zup lub potraw mięsnych.