Sezon na kurki rozpoczęty i z radością wykorzystałam te wspaniałe grzyby w kuchni. Najpopularniejszą formą przyrządzenia kurek jest podsmażenie ich z cebulką w sosie śmietankowym. Jednak jeśli chcemy trochę konkretniejsze danie na obiad, to warto dodać do niego boczek i podawać z makaronem, ziemniakami lub kopytkami.

Wydruk przepisu
Kurki w sosie serowym z boczkiem
przepis na kurki
Czas przygotowania 10 minut
Czas gotowania 15 minut
Porcje
osoby
Składniki
Czas przygotowania 10 minut
Czas gotowania 15 minut
Porcje
osoby
Składniki
przepis na kurki
Sposób przygotowania
  1. Kurki czyścimy i większe grzyby kroimy na kawałki. Cebulę, natkę pietruszki i czosnek siekamy, boczek kroimy w drobną kostkę a żółty ser trzemy na tarce z dużymi oczkami.
  2. Na jednej patelni na oleju podsmażamy boczek z cebulą i czosnkiem.
  3. Kiedy składniki będą podsmażone, dodajemy kurki i smażymy 10 minut na średnim ogniu.
  4. Na drugiej patelni na łyżce masła przygotowujemy sos serowy - dodajemy śmietanę i ser i gotujemy na małym ogniu dopóki nie będzie miał jednolitej konsystencji (zajmuje to około 5 minut)
  5. Kiedy kurki będą podsmażone, dodajemy do nich sos, a następnie przyprawiamy natką pietruszki, solą i pieprzem.
  6. Sos z kurkami można jeść z dodatkiem chleba lub podawać jako dodatek do makaronu, ziemniaków lub kopytek.