Kurki w sosie serowym z boczkiem
Porcje Czas przygotowania
3osoby 10minut
Czas gotowania
15minut
Porcje Czas przygotowania
3osoby 10minut
Czas gotowania
15minut
Składniki
Sposób przygotowania
  1. Kurki czyścimy i większe grzyby kroimy na kawałki. Cebulę, natkę pietruszki i czosnek siekamy, boczek kroimy w drobną kostkę a żółty ser trzemy na tarce z dużymi oczkami.
  2. Na jednej patelni na oleju podsmażamy boczek z cebulą i czosnkiem.
  3. Kiedy składniki będą podsmażone, dodajemy kurki i smażymy 10 minut na średnim ogniu.
  4. Na drugiej patelni na łyżce masła przygotowujemy sos serowy – dodajemy śmietanę i ser i gotujemy na małym ogniu dopóki nie będzie miał jednolitej konsystencji (zajmuje to około 5 minut)
  5. Kiedy kurki będą podsmażone, dodajemy do nich sos, a następnie przyprawiamy natką pietruszki, solą i pieprzem.
  6. Sos z kurkami można jeść z dodatkiem chleba lub podawać jako dodatek do makaronu, ziemniaków lub kopytek.