Szpinak dzieli ludzi – niektórzy go nienawidzą, inni kochają. Ja należę do tej drugiej grupy, dlatego w mojej kuchni jest go coraz więcej. Prezentuję przepis na makaron tagliatelle z kurczakiem i szpinakiem. 

Wydruk przepisu
Makaron tagliatelle z kurczakiem i szpinakiem
tagiatelle z kurczakiem i szpinakiem
Czas przygotowania 20 minut
Porcje
osoby
Czas przygotowania 20 minut
Porcje
osoby
tagiatelle z kurczakiem i szpinakiem
Sposób przygotowania
  1. Liście szpinaku myjemy i oblewamy wrzątkiem. Następnie kroimy je na paski.
  2. Filet z kurczaka kroimy w kostkę, smażymy na oleju, przyprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem.
  3. Na drugiej patelce wrzucamy na rozgrzany olej szpinak, przyprawiamy solą, pieprzem, dodajemy zmiażdżone ząbki czosnku.
  4. Chwilę smażymy, następnie dodajemy kilka łyżek śmietany.
  5. Kiedy szpinak jest gotowy, może dodać do niego kurczaka oraz na koniec starty ser.
  6. Podajemy z makaronem tagliatelle.