Czy chowacie nieraz do zamrażarki warzywa sezonowe, by w środku zimy móc cieszyć się ich smakiem. Ja tak robię z zielonymi szparagami, po które sięgam, kiedy już nie mogę doczekać się sezonu na świeże warzywa. Dzięki temu mogę przyrządzić sobie smaczną i prostą potrawę, która nieco ukoi tęsknotę za latem. 

Wydruk przepisu
Makaron w sosie serowym ze szparagami
makaron w sosie serowym ze szparagami
Czas przygotowania 20 minut
Porcje
osoby
Czas przygotowania 20 minut
Porcje
osoby
makaron w sosie serowym ze szparagami
Sposób przygotowania
  1. Makaron gotujemy i częściowo odcedzamy, zostawiając przy dnie trochę wody. W tym samym czasie gotujemy szparagi pokrojone na kilkucentymetrowe kawałki.
  2. Na patelni smażymy zmiażdżone ząbki czosnku.
  3. Wstawiamy na gaz makaron, dodajemy do niego czosnek i szparagi.
  4. W miseczce lekko roztrzepujemy dwa jajka.
  5. Do makaronu dodajemy starty ser i czekamy aż się rozpuści.
  6. Następnie dodajemy jajka, pamiętając jednak by zbyt mocno się nie ścięły a stworzyły kremowy sos.
  7. Na koniec solimy i posypujemy świeżo zmielonym pieprzem.