przepis na malinówkęWykonanie nalewki jest bardzo proste, choć trzeba uzbroić się w cierpliwość i poczekać, aż wszystkie składniki dobrze się połączą. Dzięki temu otrzymamy wytrawny trunek, idealny również jako dodatek do deserów i herbaty. Malinówka charakteryzuje się wspaniałym smakiem i intensywnym kolorem.

Wydruk przepisu
Nalewka malinowa - prosty przepis
przepis na malinówkę
Czas przygotowania 15 minut
Czas oczekiwania 4 miesiące
Porcje
litr
Składniki
Czas przygotowania 15 minut
Czas oczekiwania 4 miesiące
Porcje
litr
Składniki
przepis na malinówkę
Sposób przygotowania
  1. Maliny umyć i oczyścić z szypułek.
  2. W wysokim słoiku wsypać maliny i zasypać cukrem. Warto układać owoce i cukier warstwami, by składniki były jak najlepiej zmieszane.
  3. Na końcu maliny i cukier zalewamy spirytusem. Owoce powinny być całkowicie przykryte alkoholem.
  4. Odstawiamy na miesiąc, w tym czasie warto co kilka dni potrząsać słoikiem, by wszystkie składniki jak najlepiej się ze sobą połączyły.
  5. Po tym czasie odfiltrowujemy płyn od owoców. Najlepiej zrobić to przez złożoną gazę lub filtr do kawy. Proces jest czasochłonny ale warto dać powoli spłynąć płynowi by nalewka była jak najbardziej klarowna.
  6. Malinówkę przelewamy do butelek i odstawiamy w ciemne i suche miejsce na minimum trzy miesiące.