Nalewka malinowa – prosty przepis
Porcje Czas przygotowania
1litr 15minut
Czas oczekiwania
4miesiące
Porcje Czas przygotowania
1litr 15minut
Czas oczekiwania
4miesiące
Składniki
Sposób przygotowania
  1. Maliny umyć i oczyścić z szypułek.
  2. W wysokim słoiku wsypać maliny i zasypać cukrem. Warto układać owoce i cukier warstwami, by składniki były jak najlepiej zmieszane.
  3. Na końcu maliny i cukier zalewamy spirytusem. Owoce powinny być całkowicie przykryte alkoholem.
  4. Odstawiamy na miesiąc, w tym czasie warto co kilka dni potrząsać słoikiem, by wszystkie składniki jak najlepiej się ze sobą połączyły.
  5. Po tym czasie odfiltrowujemy płyn od owoców. Najlepiej zrobić to przez złożoną gazę lub filtr do kawy. Proces jest czasochłonny ale warto dać powoli spłynąć płynowi by nalewka była jak najbardziej klarowna.
  6. Malinówkę przelewamy do butelek i odstawiamy w ciemne i suche miejsce na minimum trzy miesiące.