Nalewka ta wymaga nieco zachodu, ale smak nalewki odpłaci godziny spędzone na zdobywaniu składników i samym przygotowywaniu napoju. Nalewka jest dla osób, które lubią łagodnie słodkie alkohole. Nalewkę odstawia się na 2 miesiące i po tym czasie już smakuje znakomicie. Potrzebny też będzie duży 2-litrowy słoik.

Czas przygotowania | 25 minut |
Czas oczekiwania | 2 miesiące |
Porcje |
|
Składniki
- 40 dkg dojrzałych, drobnych truskawek lub poziomek (można też wymieszać te owoce)
- 250 ml białego, słodkiego wina
- 500 ml spirytusu
- 1 duża cytryna
- 1 laska wanilii
- 250 ml przegotowanej, niegazowanej wody
Składniki
|
![]() |
Sposób przygotowania
- Owoce delikatnie opłukać, przebrać, usunąć szypułki. Przełożyć do szklanej miski, zalać winem i odstawić na 15 minut.
- Po tym czasie delikatnie odcedzić, wino podgrzewać na małym ogniu i dosypać cukier. Mieszać i podgrzewać, aż cukier się rozpuści.
- Z cytryny skroić skórkę i wycisnąć sok.
- Laskę wanilii pokroić na małe kawałki.
- Do ostudzonego wina z cukrem dolać spirytus i sok z cytryny.
- Do sporego słoika powrzucać truskawki, wino ze spirytusem, skórkę z cytryny i pokrojoną laskę wanilii.
- Zamknąć hermetycznie słoik, położyć w ciepłe i słoneczne miejsce (ja stawiałam na parapecie od południowej strony) i codziennie potrząsać słoikiem.
- Po miesiącu czeka nas kolejny etap przygotowania nalewki
- Nalewkę przefiltrować przez bibułkowy filtr do kawy lub sitko o drobnych oczkach.
- Dodać szklankę przegotowanej, niegazowanej wody.
- Przelać do butelek z ciemnego szkła i odstawić na jeden miesiąc.