Nalewka ta wymaga nieco zachodu, ale smak nalewki odpłaci godziny spędzone na zdobywaniu składników i samym przygotowywaniu napoju. Nalewka jest dla osób, które lubią łagodnie słodkie alkohole. Nalewkę odstawia się na 2 miesiące i po tym czasie już smakuje znakomicie. Potrzebny też będzie duży 2-litrowy słoik.

Wydruk przepisu
Nalewka truskawkowa na białym winie
przepis na nalewkę truskawkową
Czas przygotowania 25 minut
Czas oczekiwania 2 miesiące
Porcje
Składniki
Czas przygotowania 25 minut
Czas oczekiwania 2 miesiące
Porcje
Składniki
przepis na nalewkę truskawkową
Sposób przygotowania
  1. Owoce delikatnie opłukać, przebrać, usunąć szypułki. Przełożyć do szklanej miski, zalać winem i odstawić na 15 minut.
  2. Po tym czasie delikatnie odcedzić, wino podgrzewać na małym ogniu i dosypać cukier. Mieszać i podgrzewać, aż cukier się rozpuści.
  3. Z cytryny skroić skórkę i wycisnąć sok.
  4. Laskę wanilii pokroić na małe kawałki.
  5. Do ostudzonego wina z cukrem dolać spirytus i sok z cytryny.
  6. Do sporego słoika powrzucać truskawki, wino ze spirytusem, skórkę z cytryny i pokrojoną laskę wanilii.
  7. Zamknąć hermetycznie słoik, położyć w ciepłe i słoneczne miejsce (ja stawiałam na parapecie od południowej strony) i codziennie potrząsać słoikiem.
  8. Po miesiącu czeka nas kolejny etap przygotowania nalewki
  9. Nalewkę przefiltrować przez bibułkowy filtr do kawy lub sitko o drobnych oczkach.
  10. Dodać szklankę przegotowanej, niegazowanej wody.
  11. Przelać do butelek z ciemnego szkła i odstawić na jeden miesiąc.