Pigwa w pierwszym kontakcie może odstraszać, ale poznając ją coraz lepiej, można rozsmakować się w niej i kolejnych przepisach z jej udziałem. Jednym z popularniejszych sposobów na pigwę jest nalewka. Mocna, o kwaskowatym smaku i pięknym, złocistym kolorze. Prosty w przygotowaniu, wadą jest niestety czas oczekiwania ale nasza cierpliwość będzie wynagrodzona.

Wydruk przepisu
Nalewka z pigwy
Czas przygotowania 20 minut
Czas gotowania 10 minut
Czas oczekiwania 2 miesiące
Porcje
Składniki
Czas przygotowania 20 minut
Czas gotowania 10 minut
Czas oczekiwania 2 miesiące
Porcje
Składniki
Sposób przygotowania
  1. Umyć owoce i usunąć gniazda nasienne.
  2. Pokroić owoce w cienkie półplastry.
  3. Pokrojone owoce wrzucić do słoika, przesypując cukrem.
  4. Zalać wodą i odstawić na tydzień w ciepłe miejsce. W tym czasie codziennie potrząsać słoikiem, by cukier się rozpuścił.
  5. Po tygodniu odcedzić płyn a owoce wyrzucić. W ten sposób otrzymamy ok. 1,5 l soku.
  6. Do słoika wlewamy sok i spirytus - odstawiamy na dwa tygodnie.
  7. Następnie w 1 litrze wody rozpuszczamy miód, dolewamy do nalewki i przelewamy do butelek.
  8. Po dwóch miesiącach nalewka jest gotowa do spożycia.