Pigwa w pierwszym kontakcie może odstraszać ze względu na to, że jest to twardy i kwaśny owoc. Jednak jest ona idealna na różnego rodzaju przetwory. Jednym z popularniejszych sposobów na pigwę jest nalewka. Mocna, o kwaskowatym smaku i pięknym, złocistym kolorze. Prosta w przygotowaniu, choć jej wadą jest niestety długi czas oczekiwania. Warto jednak wiedzieć, że nasza cierpliwość będzie wynagrodzona wspaniałym smakiem domowej pigwówki.
Sposób przygotowania
- Umyć owoce i usunąć gniazda nasienne.
- Można pokroić owoce w cienkie plasterki lub zetrzeć na tarce ze skórką.
- Pokrojone owoce wrzucić do słoika, przesypując cukrem.
- Wymieszane owoce z cukrem zalać 1 litrem wody i odstawić na tydzień w ciepłe miejsce. W tym czasie codziennie potrząsać słoikiem, by cukier się rozpuścił.
- Po tygodniu dolać do nalewki 1 l spirytusu oraz cynamon i wanilię.
- Odstawiamy nalewkę na miesiąc.
- Po miesiącu odcedzamy nalewkę za pomocą złożonej gazy lub filtru do kawy i przelewamy do butelek.
- Odstawiamy nalewkę na co najmniej dwa miesiące. Po tym czasie jest gotowa do spożycia, chociaż im starsza tym lepsza.