pad thai z kurczakiem - prosty przepis

Pad thai to najsłynniejsze danie kuchni tajskiej. Wyśmienity makaron z orientalnym sosem, kurczakiem i orzechami nerkowca podbił mój żołądek. Zasmakował mi tak bardzo, że musiałam go przygotować po swojemu. Największą trudność sprawiło mi zdobycie wszystkich składników, jednak mimo braku pasy z tamaryndowca udało się przygotować domową wersję pad thai’a. Warto zaznaczyć, że danie przygotowuje się bardzo szybko a wraz z nabraniem wprawy można dodatkowo skrócić czas przyrządzania posiłków :-).

Wydruk przepisu
Pad thai
pad thai z kurczakiem - prosty przepis
Czas przygotowania 15 minut
Czas gotowania 5 minut
Porcje
osoby
Składniki
Czas przygotowania 15 minut
Czas gotowania 5 minut
Porcje
osoby
Składniki
pad thai z kurczakiem - prosty przepis
Sposób przygotowania
  1. Do przygotowania dania pad thai niezbędny jest Wok. Patelnia w formie miski ma tą cechę, że smażenie na niej jest bardzo szybkie i wydajne. Dzięki odpowiedniemu przepływowi temperatury oraz skraplaniu się sosu i pozostawaniu na dnie, mięso jest ładnie wysmażone, a przy tym niezwykle soczyste.
  2. Aby sprawnie smażyć pad thai, warto wcześniej przygotować wszystkie składniki. Makaron sojowy moczymy w wrzątku przez około 3 minuty. Kurczaka kroimy w kawałki, przyprawiamy solą, pieprzem, imbirem, łyżeczką zmielonej trawy cytrynowej, chili i papryką, zalewamy sosem sojowym i dodajemy 2 zmiażdżone ząbki czosnku.
  3. Dymkę kroimy na plasterki i siekamy szczypiorek. W ten sposób mamy wszystko przygotowane i możemy przystąpić do przygotowania pad thai'a.
  4. Do woka wlewamy ok. 2 łyżki oleju sezamowego (może być inny olej roślinny) i bardzo dobrze rozgrzewamy olej na patelni.
  5. Smażymy na dużym ogniu, zaczynamy od wrzuceniu kurczaka wraz z marynatą, mieszając od czasu do czasu i czekając aż się zarumieni.
  6. Dorzucamy cebulę i chwilę podsmażamy.
  7. Następnie wrzucamy makaron sojowy, pastę pad thai i dokładnie mieszamy. Jeśli potrawa jest zbyt mało "wilgotna", dodajemy odrobinę oleju sezamowego.
  8. Dorzucamy kiełki fasoli mun i przyprawiamy według uznania, dodając chili, zmieloną trawę cytrynową, sól i imbir.
  9. Tuż przed końcem smażenia dodajemy posiekany szczypiorek oraz orzechy nerkowca. Energicznie wszystko mieszamy i zdejmujemy z patelni.
Inne informacje

Odmian pad thai jest kilka, bazą jest zawsze pasta z tamaryndowca, makaron sojowy/ryżowy i mięso (kurczak lub krewetki). Ja zdecydowałam się spróbować przepis z kurczakiem, makaronem sojowym, kiełkami fasoli ale bez dodatku jajka. Oczywiście tajskie danie to mieszanka pasy z tamaryndowca, sosu rybnego, sosu ostrygowego i egzotycznych przypraw. Jednak w polskich warunkach nie wszystkie są one dostępne, na szczęście gotowe pasty sprawdzają się dobrze i smakują nie gorzej niż te przyrządzane w tajskich restauracjach.