Pad thai
Porcje Czas przygotowania
3osoby 15minut
Czas gotowania
5minut
Porcje Czas przygotowania
3osoby 15minut
Czas gotowania
5minut
Składniki
Sposób przygotowania
  1. Do przygotowania dania pad thai niezbędny jest Wok. Patelnia w formie miski ma tą cechę, że smażenie na niej jest bardzo szybkie i wydajne. Dzięki odpowiedniemu przepływowi temperatury oraz skraplaniu się sosu i pozostawaniu na dnie, mięso jest ładnie wysmażone, a przy tym niezwykle soczyste.
  2. Aby sprawnie smażyć pad thai, warto wcześniej przygotować wszystkie składniki. Makaron sojowy moczymy w wrzątku przez około 3 minuty. Kurczaka kroimy w kawałki, przyprawiamy solą, pieprzem, imbirem, łyżeczką zmielonej trawy cytrynowej, chili i papryką, zalewamy sosem sojowym i dodajemy 2 zmiażdżone ząbki czosnku.
  3. Dymkę kroimy na plasterki i siekamy szczypiorek. W ten sposób mamy wszystko przygotowane i możemy przystąpić do przygotowania pad thai’a.
  4. Do woka wlewamy ok. 2 łyżki oleju sezamowego (może być inny olej roślinny) i bardzo dobrze rozgrzewamy olej na patelni.
  5. Smażymy na dużym ogniu, zaczynamy od wrzuceniu kurczaka wraz z marynatą, mieszając od czasu do czasu i czekając aż się zarumieni.
  6. Dorzucamy cebulę i chwilę podsmażamy.
  7. Następnie wrzucamy makaron sojowy, pastę pad thai i dokładnie mieszamy. Jeśli potrawa jest zbyt mało „wilgotna”, dodajemy odrobinę oleju sezamowego.
  8. Dorzucamy kiełki fasoli mun i przyprawiamy według uznania, dodając chili, zmieloną trawę cytrynową, sól i imbir.
  9. Tuż przed końcem smażenia dodajemy posiekany szczypiorek oraz orzechy nerkowca. Energicznie wszystko mieszamy i zdejmujemy z patelni.
Inne informacje

Odmian pad thai jest kilka, bazą jest zawsze pasta z tamaryndowca, makaron sojowy/ryżowy i mięso (kurczak lub krewetki). Ja zdecydowałam się spróbować przepis z kurczakiem, makaronem sojowym, kiełkami fasoli ale bez dodatku jajka. Oczywiście tajskie danie to mieszanka pasy z tamaryndowca, sosu rybnego, sosu ostrygowego i egzotycznych przypraw. Jednak w polskich warunkach nie wszystkie są one dostępne, na szczęście gotowe pasty sprawdzają się dobrze i smakują nie gorzej niż te przyrządzane w tajskich restauracjach.