Święta już za kilkanaście dni, więc to najlepszy czas na przygotowanie pierniczków. Miękkie i wspaniałe w smaku, a w dodatku pomysłowo ozdobione zachwycą starszych i młodszych smakoszy. Prosty przepis na pierniki świąteczne, które przez długi czas zachowują miękkość. Przepis podany jest na kilka kg pierników, które przygotowuję zazwyczaj dwa tygodnie przed świętami. Następnie ozdabiam nimi choinkę, obdzielam nimi rodzinę i zostawiam sporą ilość do zjedzenia w oczekiwaniu na Boże Narodzenie. Zobacz przepis na pierniki świąteczne miękkie przez długi czas.

Czas przygotowania | 30 minut |
Czas gotowania | 10 minut |
Czas oczekiwania | 24 godziny |
Porcje |
kg
|
|
![]() |
Sposób przygotowania
- Na początku przygotowujemy karmel: 2/3 kg cukru należy wsypać do garnka i rozpuścić, następnie ostrożnie zalać mlekiem. Mieszać do momentu rozpuszczenia się, ale nie gotować.
- Margarynę i smalec rozpuścić w karmelu. Następnie dodać kawę, kakao, miód i przyprawę do pierników.
- Po ostudzeniu do miski wsypać mąkę, resztę cukru, amoniak, proszek do pieczenia a następnie karmel i jaja. Wszystko należy dobrze wymieszać i odstawić w chłodne miejsce na minimum 24 godziny. Ciasto można trzymać nawet trzy dni w lodówce więc pierniki można robić partiami.
- Po tym czasie ciasto należy rozwałkować, wyciąć pierniki i piec na papierze do pieczenia około 9-10 minut w temperaturze 190 stopni Celsjusza.