Pierniki świąteczne
Porcje Czas przygotowania
5kg 30minut
Czas gotowania Czas oczekiwania
10minut 24godziny
Porcje Czas przygotowania
5kg 30minut
Czas gotowania Czas oczekiwania
10minut 24godziny
Składniki
Sposób przygotowania
  1. Na początku przygotowujemy karmel: 2/3 kg cukru należy wsypać do garnka i rozpuścić, następnie ostrożnie zalać mlekiem. Mieszać do momentu rozpuszczenia się, ale nie gotować.
  2. Margarynę i smalec rozpuścić w karmelu. Następnie dodać kawę, kakao i przyprawę do pierników.
  3. Po ostudzeniu dodać mąkę, resztę cukru, amoniak, proszek do pieczenia a następnie karmel i jaja. Wszystko należy dobrze wymieszać i odstawić w chłodne miejsce na minimum 24 godziny.
  4. Po tym czasie ciasto należy rozwałkować, wyciąć pierniki i piec na papierze do pieczenia około 9-10 minut w temperaturze 190 stopni Celsjusza.