przepis kulinarny pierogi leniwe

Pierogi leniwe swoją nazwę zawdzięczają łatwości przygotowania. Dziś przekonałam się o tym osobiście. Jako że nie miałam pomysłu na obiad dla całej rodziny (w tym 1,5 rocznego dziecka), postanowiłam spróbować przygotować pierogi leniwe. Rzeczywiście, na przygotowanie i ugotowanie obiadu zeszło mi około 15 minut, choć sprzątanie po obiedzie zajęło mi kolejne 10 minut ;-). W każdym razie cała rodzina zjadła ze smakiem mój debiut pierogowy. 

Wydruk przepisu
Pierogi leniwe - szybki przepis na proste danie
przepis kulinarny pierogi leniwe
Czas przygotowania 15
Czas gotowania 15
Porcje
Składniki
  • 50 dkg twarogu (polecam twaróg sernikowy, który ma odpowiednią konsystencję i jest wilgotny)
  • 2 jajko
  • 1,5 szklanki mąki
  • sól
  • 30 ml wody
Czas przygotowania 15
Czas gotowania 15
Porcje
Składniki
  • 50 dkg twarogu (polecam twaróg sernikowy, który ma odpowiednią konsystencję i jest wilgotny)
  • 2 jajko
  • 1,5 szklanki mąki
  • sól
  • 30 ml wody
przepis kulinarny pierogi leniwe
Sposób przygotowania
  1. Na początek trzeba oddzielić żółtka od białek. Białka należy ubić na pianę a żółtka wymieszać z twarogiem.
  2. Do piany z białek dodać twaróg i żółtka, a następnie mąkę i łyżeczkę soli.
  3. Zaczynamy ugniatać ciasto. Jeśli jest zbyt suche, ostrożnie dolewamy ciepłej wody. Jeśli natomiast konsystencja jest zbyt wilgotna i klejąca, należy dosypać mąki według uznania.
  4. Jeśli mamy już odpowiednią konsystencję ciasta, dzielimy je na małe części, formujemy wałki i ukośnie ścinamy.
  5. W czasie krojenia pierogów, można zagotować wodę, najlepiej w większym garnku. Pierogi wrzucamy do wrzącej, osolonej wody, po wypłynięciu na powierzchnię gotujemy jeszcze minutę i wyciągamy z wody.
  6. Pierogi leniwe zazwyczaj podaje się na słodko. Ja zdecydowałam się pierogi polać jogurtem naturalnym zmieszanym z cukrem.