Moją ulubioną potrawą wigilijną  z dzieciństwa były makiełki i muszę przyznać, że czekałam na nie równie mocno jak na prezenty. Słodkie danie z dodatkiem maku pojawia się na wigilijnym stole w większości domów. Ciekawe jednak jest to, że w zależności od regionu, dodatki do niego bywają rozmaite. W Wielkopolsce podaje się makiełki z łazankami lub innym rodzajem makaronu. Na Śląsku do makówek dodaje się bułkę namoczoną w mleku. Z kolei kutia to potrawa z kresów, w której oprócz maku pojawia się pszenica. Wszystkie te słodkie dania miałam okazję spróbować, ale jednak kontynuję tradycję rodzinnego domu i przygotowuję makiełki na wigilijny stół. W przepisie wykorzystałam masę makową, którą można kupić w sklepach. Jest to duże ułatwienie dla osób, które nie mają odpowiedniej maszynki do mielenia maku.

Wydruk przepisu
Prosty przepis na makiełki
przepis na makiełki
Czas przygotowania 20 minut
Porcje
osób
Składniki
Czas przygotowania 20 minut
Porcje
osób
Składniki
przepis na makiełki
Sposób przygotowania
  1. Makaron gotujemy al dente, odcedzamy i zostawiamy do wystygnięcia.
  2. Do miski dodajemy masę makową lub mak. Bakalie i orzechy kroimy w drobną kostkę i dodajemy do maku.
  3. Jeśli mak jest zbyt suchy lub mało słodki, dodajemy miód. Całość dobrze mieszamy.
  4. Dodajemy makaron i delikatnie mieszamy z makiem i bakaliami.