Prosty przepis na makiełki
Porcje
Czas przygotowania
6
osób
20
minut
Porcje
Czas przygotowania
6
osób
20
minut
Składniki
50
dkg
masy makowej
(można samemu przygotować mak, należy go wcześniej zamoczyć w mleku na kilka godzin i zmielić)
15
dkg
makaronu
(ja użyłam kokardki, ale może być inny rodzaj makaronu)
3
łyżki
miodu
(opcjonalnie)
50
g
rodzynek
20
g
śliwek suszonych
50
g
orzechów
(można użyć mixu orzechów lub wybrać ulubione, ja użyłam migdały, nerkowce i włoskie)
2
łyżeczki
kandyzowanej skórki pomarańczowej
Sposób przygotowania
Makaron gotujemy al dente, odcedzamy i zostawiamy do wystygnięcia.
Do miski dodajemy masę makową lub mak. Bakalie i orzechy kroimy w drobną kostkę i dodajemy do maku.
Jeśli mak jest zbyt suchy lub mało słodki, dodajemy miód. Całość dobrze mieszamy.
Dodajemy makaron i delikatnie mieszamy z makiem i bakaliami.