przepis na czeburekiCzebureki są podobne do pierogów lub calzone, wypełnione farszem najczęściej z dodatkiem mięsa. Jest to narodowe danie Tatarów krymskich, choć w Rosji i Ukrainie placki te stały się tak popularne, że nie tylko często przyrządza się je w domu, ale można je również kupić w ulicznych knajpkach. Tatarskie placki z mięsnym farszem zasmakowały mi tak bardzo, że postanowiłam sama je zrobić. Przepis otrzymałam od znajomej Ukrainki, która pokazała mi jak przyrządzać to wschodnie danie. Debiut uważam za udany, choć na pewno będę eksperymentować z innymi rodzajami farszu.

Wydruk przepisu
Przepis na czebureki
Czas przygotowania 50 minut
Czas gotowania 10 minut
Porcje
czebureków
Składniki
Ciasto
Czas przygotowania 50 minut
Czas gotowania 10 minut
Porcje
czebureków
Składniki
Ciasto
Sposób przygotowania
  1. Szklankę gorącej wody mieszamy z połową mąki (1,5 szklanki), solą i olejem.
  2. Po schłodzeniu dodajemy jajko i alkohol.
  3. Mieszamy i formujemy ciasto, następnie czekamy pół godziny. W tym czasie możemy przygotować składniki na farsz - podsmażyć boczek, zetrzeć ser i pokroić pomidory w drobną kostkę.
    składniki na czebureki
  4. Wałkujemy i wycinamy z ciasta duże koła, ja pomogłam sobie głębokim talerzem.
    wycinanie ciasta na czebureki
  5. Na połowie ciasta układamy ser, boczek i pomidory i zawijamy.
    czeburek prawie gotowy
  6. Smażymy na małej ilości oleju a po zdjęciu z patelni osuszamy papierowym ręcznikiem. Można podawać je z sosem czosnkowym lub gęstą śmietaną.