Przepis na czebureki
Porcje Czas przygotowania
6czebureków 50minut
Czas gotowania
10minut
Porcje Czas przygotowania
6czebureków 50minut
Czas gotowania
10minut
Składniki
Ciasto
Sposób przygotowania
  1. Szklankę gorącej wody mieszamy z połową mąki (1,5 szklanki), solą i olejem.
  2. Po schłodzeniu dodajemy jajko i alkohol.
  3. Mieszamy i formujemy ciasto, następnie czekamy pół godziny. W tym czasie możemy przygotować składniki na farsz – podsmażyć boczek, zetrzeć ser i pokroić pomidory w drobną kostkę.
  4. Wałkujemy i wycinamy z ciasta duże koła, ja pomogłam sobie głębokim talerzem.
  5. Na połowie ciasta układamy ser, boczek i pomidory i zawijamy.
  6. Smażymy na małej ilości oleju a po zdjęciu z patelni osuszamy papierowym ręcznikiem. Można podawać je z sosem czosnkowym lub gęstą śmietaną.