Hiszpańska tortilla inaczej omlet z ziemniakami to danie dla osób, które lubią proste i sycące przekąski. Danie przygotowuje się bardzo prosto, najtrudniejszą częścią może być przerzucenie go na drugą stronę podczas smażenia ;-). Bazą są ziemniaki i jajka, a dodatki mogą być najróżniejsze. Można dodać dowolne warzywa, boczek, kiełbasę lub żółty ser. Jak widać hiszpańska tortilla to znakomity sposób, by opróżnić lodówkę. Omlet można podawać na ciepło lub na zimno, z dodatkiem sosów lub sałatki.

Wydruk przepisu
Przepis na hiszpańską tortillę
hiszpańska tortilla - przepis
Czas przygotowania 5 minut
Czas gotowania 10 minut
Porcje
osoby
Czas przygotowania 5 minut
Czas gotowania 10 minut
Porcje
osoby
hiszpańska tortilla - przepis
Sposób przygotowania
  1. Ziemniaki gotujemy (dobrze mieć wcześniej ugotowane ziemniaki by ostygły ), cebulę i paprykę kroimy w drobną kostkę, natkę pietruszki i czosnek siekamy. Żółty ser ścieramy na tarce.
  2. Ziemniaki kroimy na plasterki, wrzucamy na patelnię i smażymy na oleju. Po zarumienieniu dodajemy cebulę i czosnek.
  3. W osobnej misce roztrzepujemy jajka, dodajemy do nich sól, pieprz i natkę pietruszki.
  4. Do ziemniaków, cebuli i czosnku dodajemy paprykę oraz opcjonalnie inne warzywa.
  5. Po tym, jak warzywa są miękkie i zarumienione, dodajemy roztrzepane jajka oraz starty ser.
  6. Smażymy dopóki jajka się nie zetną, najlepiej na średnim ogniu. Po tym należy przy pomocy talerza obrócić i smażyć około 3 minut.
Inne informacje

Patelnia, na której będziemy smażyć tortillę, powinna być dość wysoka. Jeśli ktoś chce ułatwić sobie zadanie, polecam wybierać mniejszy rozmiar patelni, dzięki czemu łatwiej będzie obracać omlet na drugą stronę.