Przepis na hiszpańską tortillę
Porcje Czas przygotowania
2osoby 5minut
Czas gotowania
10minut
Porcje Czas przygotowania
2osoby 5minut
Czas gotowania
10minut
Sposób przygotowania
  1. Ziemniaki gotujemy (dobrze mieć wcześniej ugotowane ziemniaki by ostygły ), cebulę i paprykę kroimy w drobną kostkę, natkę pietruszki i czosnek siekamy. Żółty ser ścieramy na tarce.
  2. Ziemniaki kroimy na plasterki, wrzucamy na patelnię i smażymy na oleju. Po zarumienieniu dodajemy cebulę i czosnek.
  3. W osobnej misce roztrzepujemy jajka, dodajemy do nich sól, pieprz i natkę pietruszki.
  4. Do ziemniaków, cebuli i czosnku dodajemy paprykę oraz opcjonalnie inne warzywa.
  5. Po tym, jak warzywa są miękkie i zarumienione, dodajemy roztrzepane jajka oraz starty ser.
  6. Smażymy dopóki jajka się nie zetną, najlepiej na średnim ogniu. Po tym należy przy pomocy talerza obrócić i smażyć około 3 minut.
Inne informacje

Patelnia, na której będziemy smażyć tortillę, powinna być dość wysoka. Jeśli ktoś chce ułatwić sobie zadanie, polecam wybierać mniejszy rozmiar patelni, dzięki czemu łatwiej będzie obracać omlet na drugą stronę.