Azja znowu zawitała w mojej kuchni. Po kuchni tajlandzkiej przyszedł czas na chińską – danie nawet podobne, ale dobór przypraw zupełnie inny. Danie niezwykle proste zarówno pod kątem przygotowania, jak i doboru składników. Powiedziałabym że jest to makaron chow mein w wersji minimalnej – dlatego jest on tak prosty do przygotowania :-).

Wydruk przepisu
Przepis na makaron chow mein
makaron chow mein z kurczakiem i warzywami
Czas przygotowania 10 minut
Czas gotowania 10 minut
Porcje
osoby
Czas przygotowania 10 minut
Czas gotowania 10 minut
Porcje
osoby
makaron chow mein z kurczakiem i warzywami
Sposób przygotowania
  1. Mięso kroimy w paski, wkładamy do miski i zalewamy sosem sojowym, olejem sezamowym, przyprawiamy solą, pieprzem, kurkumą, curry, imbirem, kolendrą suszoną i ostrą papryką.
  2. Przygotowujemy makaron wg instrukcji - ja miałam rodzaj makaronu chow mein, który wystarczy gotować we wrzątku przez 3 minuty.
  3. Rozgrzewamy wok, następnie wlewamy olej sezamowy.
  4. Do woka wrzucamy mięso wraz z zalewą i od czasu do czasu mieszamy.
  5. Następnie wrzucamy cebulę i paprykę - staramy się mieszać a jednocześnie trzymać warzywa na bokach patelni, dzięki czemu będą chrupiące.
  6. Na końcu dodajemy makaron, który polewamy sosem sojowym i olejem sezamowym.
  7. Makaron, mięso i warzywa dokładnie mieszamy ze sobą.
  8. Pod koniec dodajemy sezam i gotowe :-).