Azja znowu zawitała w mojej kuchni. Po kuchni tajlandzkiej przyszedł czas na chińską – danie nawet podobne, ale dobór przypraw zupełnie inny. Danie niezwykle proste zarówno pod kątem przygotowania, jak i doboru składników. Powiedziałabym że jest to makaron chow mein w wersji minimalnej – dlatego jest on tak prosty do przygotowania :-).

Czas przygotowania | 10 minut |
Czas gotowania | 10 minut |
Porcje |
osoby
|
Składniki
- 250 g makaronu chow mein
- 0.5 kg filet z kurczaka
- 1 czerwona papryka
- 1 zielona papryka
- 1 cebula
- 10 ml sos sojowy
- 5 ml olej sezamowy
- 1 łyżeczka sezamu
- sól
- papryka ostra
- kurkuma
- pieprz cayenne
- imbir
- curry
- kolendra suszona
Składniki
|
![]() |
Sposób przygotowania
- Mięso kroimy w paski, wkładamy do miski i zalewamy sosem sojowym, olejem sezamowym, przyprawiamy solą, pieprzem, kurkumą, curry, imbirem, kolendrą suszoną i ostrą papryką.
- Przygotowujemy makaron wg instrukcji - ja miałam rodzaj makaronu chow mein, który wystarczy gotować we wrzątku przez 3 minuty.
- Rozgrzewamy wok, następnie wlewamy olej sezamowy.
- Do woka wrzucamy mięso wraz z zalewą i od czasu do czasu mieszamy.
- Następnie wrzucamy cebulę i paprykę - staramy się mieszać a jednocześnie trzymać warzywa na bokach patelni, dzięki czemu będą chrupiące.
- Na końcu dodajemy makaron, który polewamy sosem sojowym i olejem sezamowym.
- Makaron, mięso i warzywa dokładnie mieszamy ze sobą.
- Pod koniec dodajemy sezam i gotowe :-).