Sałatki pachnące latem – ze świeżymi warzywami, niekiedy z własnego ogródka. Lekka sałatka to niezastąpiony dodatek do obiadu lub też lunch, który możemy wziąć do pracy. Przedstawiam prosty przepis na sałatkę z grillowaną papryką.

Czas przygotowania | 15 |
Porcje |
|
Składniki
- 2 żółta papryka
- 0,5 pęczek szczypiorku
- 1 ogórek
- 3 łyżki sezam
- 1 łyżka ocet balsamiczny
Składniki
|
![]() |
Sposób przygotowania
- Prażymy sezam na patelni, następnie przesypujemy go do miseczki.
- Warzywa myjemy, paprykę i ogórek kroimy w kostkę a szczypiorek siekamy.
- Na patelni grillowej lub zwykłej patelni (nie dodając tłuszczu) grillujemy paprykę aż się zarumieni.
- Po ostygnięciu papryki i sezamu mieszamy wszystkie składniki w misce.
- Przed podaniem polewamy octem balsamicznym.