Prosta sałatka z burakami, serem feta i prażonym słonecznikiem – idealna przekąska na upalne dni. Sycące a jednocześnie proste danie, które przygotowuje się w kilka chwil.

Czas przygotowania | 10 minut |
Czas gotowania | 40 minut |
Porcje |
osoby
|
Składniki
- 2 buraki
- 70 g sera feta (pół kostki)
- 1 garść łuskanego słonecznika
- 1/4 opakowania rukoli (ja zastąpiłam rukolę natką pietruszki)
- 1 łyżka octu balsamicznego
Składniki
|
![]() |
Sposób przygotowania
- Buraki myjemy i wkładamy do piekarnika na papierze do pieczenia. Pieczemy ok. 40 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Po wyjęciu obieramy i kroimy w kostkę.
- Prażymy słonecznik na patelni.
- Ser feta kroimy w kostkę.
- Mieszamy buraki, słonecznik, ser feta, dorzucamy kilka liści rukoli, mieszamy i polewamy octem balsamicznym.