Soczewica jest smaczna, zdrowa, dodaje energii i pasuje do wielu dań. Nic więc dziwnego, że przepisów na soczewicę można jest tak dużo – dziś przygotowałam soczewicę z kurczakiem, pomidorami i kilkoma dodatkami. Wyszło smaczne danie z nutką pikanterii, idealne na lunch lub obiad.

Czas przygotowania | 10 minut |
Czas gotowania | 25 minut |
Porcje |
osoby
|
Składniki
- 200 g soczewicy czerwonej
- 1 puszka pomidorów krojonych
- 30 dkg filetu z kurczaka
- 1 cebula
- 4 ząbki czosnku
- 1 papryka żółta
- 6-9 czarnych oliwek
- 200 ml wody
- sól
- pieprz
- papryka ostra
- chili
Składniki
|
![]() |
Sposób przygotowania
- Przygotowujemy warzywa - czosnek rozdrabniamy, cebulę i paprykę kroimy w kostkę, czarne oliwki kroimy na pół.
- Mięso z kurczaka kroimy na kawałki, przyprawiamy solą, pieprzem i chili.
- Na oleju podsmażamy cebulę i czosnek, czekamy aż cebula się zeszkli i wrzucamy kurczaka.
- Kiedy mięso nam się podsmaży, dorzucamy soczewicę, pomidory w puszce i zalewamy 200 ml wody.
- Zmniejszamy gaz i gotujemy pod przykryciem około 20 minut aż soczewica nie będzie miękka. Warto od czasu do czasu mieszać sos.
- Pod koniec gotowania dorzucamy oliwki i przyprawiamy solą, pieprzem, papryką i chili. Danie smakuje wybornie z grzankami :-).