Soczewica jest smaczna, zdrowa, dodaje energii i pasuje do wielu dań. Nic więc dziwnego, że przepisów na soczewicę można jest tak dużo – dziś przygotowałam soczewicę z kurczakiem, pomidorami i kilkoma dodatkami. Wyszło smaczne danie z nutką pikanterii, idealne na lunch lub obiad.

Wydruk przepisu
Soczewica na pikantnie
soczewica czerwona z pomidorowami przepis
Czas przygotowania 10 minut
Czas gotowania 25 minut
Porcje
osoby
Czas przygotowania 10 minut
Czas gotowania 25 minut
Porcje
osoby
soczewica czerwona z pomidorowami przepis
Sposób przygotowania
  1. Przygotowujemy warzywa - czosnek rozdrabniamy, cebulę i paprykę kroimy w kostkę, czarne oliwki kroimy na pół.
  2. Mięso z kurczaka kroimy na kawałki, przyprawiamy solą, pieprzem i chili.
  3. Na oleju podsmażamy cebulę i czosnek, czekamy aż cebula się zeszkli i wrzucamy kurczaka.
  4. Kiedy mięso nam się podsmaży, dorzucamy soczewicę, pomidory w puszce i zalewamy 200 ml wody.
  5. Zmniejszamy gaz i gotujemy pod przykryciem około 20 minut aż soczewica nie będzie miękka. Warto od czasu do czasu mieszać sos.
  6. Pod koniec gotowania dorzucamy oliwki i przyprawiamy solą, pieprzem, papryką i chili. Danie smakuje wybornie z grzankami :-).