Wegańskie ciasto (z tego co pamiętam) pierwszy raz zagościło w mojej kuchni. Muszę powiedzieć, że jestem pozytywnie zaskoczona choć proces pieczenia i przygotowywania różni się od zwykłych wypieków. Na pewno jeszcze spróbuję udoskonalić proces pieczenia wegańskiego brownie ;-).

Czas przygotowania | 20 |
Czas gotowania | 50 |
Porcje |
blaszka (ok.20x30 cm)
|
Składniki
- szklanka kaszy jaglanej
- 1 banan
- 1/2 szklanki mleka sojowego (lub innego mleka roślinnego)
- 1/2 szklanki rodzynek
- 1/4 szklanki śliwek suszonych
- 1 garść orzechów (ja dodałam włoskie i nerkowce)
- 5 łyżek cukru (cukier można zastąpić zdrowszym słodzikiem)
- 5 łyżek kakao (opcjonalnie można dodać kilka kostek czekolady)
- 4 łyżek mąki
- 1 łyżka oleju kokosowego
- cynamon
- sól
Składniki
|
![]() |
Sposób przygotowania
- Kaszę jaglaną płuczemy i zalewamy 3 szklankami wody. Dodajemy rodzynki i śliwki i gotujemy 15 minut.
- Do kaszy dodajemy banana, orzechy, cukier, kakao, mąkę, olej kokosowy, szczyptę cynamonu i soli i dokładnie blendujemy.
- Blaszkę (moja ma ok.20x30 cm) wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy na nią ciasto.
- Brownie jest ciastem, które zbytnio nie wyrasta :-). Masa powinna mieć wysokość ok. 3 cm - jeśli będzie mniejsza to należy piec krócej, jeśli będzie wyższa to lepiej wykorzystać większą blaszkę lub podzielić na dwie blaszki (inaczej masa się nie zapiecze).
- Pieczemy około 40-50 minut w piekarniku w temperaturze 180 stopni.
- Po pieczeniu ciasto nie będzie przypominać tradycyjnego ciasta, tylko dość gęstą masę. Dlatego po ostudzeniu brownie należy włożyć do lodówki by "zastygło".