Wegańskie ciasto (z tego co pamiętam) pierwszy raz zagościło w mojej kuchni. Muszę powiedzieć, że jestem pozytywnie zaskoczona choć proces pieczenia i przygotowywania różni się od zwykłych wypieków. Na pewno jeszcze spróbuję udoskonalić proces pieczenia wegańskiego brownie ;-).

Wydruk przepisu
Wegańskie brownie z kaszą jaglaną
przepis brownie wegańskie
Czas przygotowania 20
Czas gotowania 50
Porcje
blaszka (ok.20x30 cm)
Składniki
Czas przygotowania 20
Czas gotowania 50
Porcje
blaszka (ok.20x30 cm)
Składniki
przepis brownie wegańskie
Sposób przygotowania
  1. Kaszę jaglaną płuczemy i zalewamy 3 szklankami wody. Dodajemy rodzynki i śliwki i gotujemy 15 minut.
  2. Do kaszy dodajemy banana, orzechy, cukier, kakao, mąkę, olej kokosowy, szczyptę cynamonu i soli i dokładnie blendujemy.
  3. Blaszkę (moja ma ok.20x30 cm) wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy na nią ciasto.
  4. Brownie jest ciastem, które zbytnio nie wyrasta :-). Masa powinna mieć wysokość ok. 3 cm - jeśli będzie mniejsza to należy piec krócej, jeśli będzie wyższa to lepiej wykorzystać większą blaszkę lub podzielić na dwie blaszki (inaczej masa się nie zapiecze).
  5. Pieczemy około 40-50 minut w piekarniku w temperaturze 180 stopni.
  6. Po pieczeniu ciasto nie będzie przypominać tradycyjnego ciasta, tylko dość gęstą masę. Dlatego po ostudzeniu brownie należy włożyć do lodówki by "zastygło".