Wegańskie brownie z kaszą jaglaną
Porcje Czas przygotowania
1blaszka (ok.20×30 cm) 20
Czas gotowania
50
Porcje Czas przygotowania
1blaszka (ok.20×30 cm) 20
Czas gotowania
50
Składniki
Sposób przygotowania
  1. Kaszę jaglaną płuczemy i zalewamy 3 szklankami wody. Dodajemy rodzynki i śliwki i gotujemy 15 minut.
  2. Do kaszy dodajemy banana, orzechy, cukier, kakao, mąkę, olej kokosowy, szczyptę cynamonu i soli i dokładnie blendujemy.
  3. Blaszkę (moja ma ok.20×30 cm) wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy na nią ciasto.
  4. Brownie jest ciastem, które zbytnio nie wyrasta :-). Masa powinna mieć wysokość ok. 3 cm – jeśli będzie mniejsza to należy piec krócej, jeśli będzie wyższa to lepiej wykorzystać większą blaszkę lub podzielić na dwie blaszki (inaczej masa się nie zapiecze).
  5. Pieczemy około 40-50 minut w piekarniku w temperaturze 180 stopni.
  6. Po pieczeniu ciasto nie będzie przypominać tradycyjnego ciasta, tylko dość gęstą masę. Dlatego po ostudzeniu brownie należy włożyć do lodówki by „zastygło”.