Infekcje tej zimy nie chcą odpuścić. Jednym z naturalnych sposobów radzenia sobie z przeziębieniami jest imbir. Można go dodawać do herbaty lub pić z niego wywar. Jednak najsmaczniejszym sposobem jest dodawanie go do potraw. Zupa marchewkowa z imbirem to rozgrzewający krem, który ma mnóstwo witamin i pozwoli uporać się z infekcją.

Wydruk przepisu
Zupa - krem marchewkowa z imbirem
zupa marchewkowa z imbirem
Czas przygotowania 5 minut
Czas gotowania 35 minut
Porcje
osoby
Składniki
Czas przygotowania 5 minut
Czas gotowania 35 minut
Porcje
osoby
Składniki
zupa marchewkowa z imbirem
Sposób przygotowania
  1. W garnku rozpuścić 1 łyżkę masła i zeszklić na nim cebulę pokrojoną w kostkę.
  2. Dodać obrane i pokrojone w kostkę marchewki i pietruszkę i zalać wodą, tak by wystawała nieco ponad poziom warzyw.
  3. Gotować do momentu aż warzywa zmiękną.
  4. Po ugotowaniu, dodać imbir, odrobinę soli i pieprzu i wszystko zmiksować na krem.
  5. Ponownie podgrzać zupę-krem, dodać 4 łyżki masła i doprawić do smaku solą i pieprzem.
  6. Przed podaniem na zupie nałożyć łyżkę śmietanki kremówki.