Infekcje tej zimy nie chcą odpuścić. Jednym z naturalnych sposobów radzenia sobie z przeziębieniami jest imbir. Można go dodawać do herbaty lub pić z niego wywar. Jednak najsmaczniejszym sposobem jest dodawanie go do potraw. Zupa marchewkowa z imbirem to rozgrzewający krem, który ma mnóstwo witamin i pozwoli uporać się z infekcją.

Czas przygotowania | 5 minut |
Czas gotowania | 35 minut |
Porcje |
osoby
|
Składniki
- 4 marchewki
- 1 pietruszka
- 20 ml śmietany kremówki
- 1 łyżka startego imbiru
- 1 cebula
- 5 łyżek masła
Składniki
|
![]() |
Sposób przygotowania
- W garnku rozpuścić 1 łyżkę masła i zeszklić na nim cebulę pokrojoną w kostkę.
- Dodać obrane i pokrojone w kostkę marchewki i pietruszkę i zalać wodą, tak by wystawała nieco ponad poziom warzyw.
- Gotować do momentu aż warzywa zmiękną.
- Po ugotowaniu, dodać imbir, odrobinę soli i pieprzu i wszystko zmiksować na krem.
- Ponownie podgrzać zupę-krem, dodać 4 łyżki masła i doprawić do smaku solą i pieprzem.
- Przed podaniem na zupie nałożyć łyżkę śmietanki kremówki.