W taką pogodę rozgrzewająca, konkretna zupa z pewnością będzie idealnym przepisem na lunch lub danie obiadowe. Zupa meksykańska to proste w przygotowaniu i idealne danie dla osób, które dbają o to, by jeść zdrowe przekąski. Dzięki zawartości mięsa z indyka dostarczamy sobie sporej ilości białka, a w połączeniu z warzywami podkręcamy swój metabolizm. Przepis na zupę meksykańską polecam też osobom, które szukają sposobu na zdrowy i sycący lunch, który można zjeść w pracy.

Wydruk przepisu
Zupa meksykańska - przepis na rozgrzewające danie
zupa meksykańska
Czas przygotowania 30 minut
Porcje
porcji
Czas przygotowania 30 minut
Porcje
porcji
zupa meksykańska
Sposób przygotowania
  1. Czosnek i cebulę siekamy w drobną kostkę, podsmażamy na 1 łyżce oliwy.
  2. Do cebuli i czosnku dodajemy mielone mięso. Podsmażamy, aż się zarumieni. Przyprawiamy solą, pieprzem i ostrą papryką.
  3. Do warzywnego bulionu dodajemy mięso z cebulą i czosnkiem. Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy.
  4. Dodajemy odcedzoną kukurydzę i czerwoną fasolę. Gotujemy około 10 minut na małym ogniu.
  5. Doprawiamy połową łyżeczki chili lub większą ilością, jeśli chcemy bardziej pikantne danie.
  6. Przed podaniem posypujemy natką pietruszki. Warto podawać z pieczywem lub grzankami.