Zupa meksykańska – przepis na rozgrzewające danie
Porcje Czas przygotowania
6porcji 30minut
Porcje Czas przygotowania
6porcji 30minut
Sposób przygotowania
  1. Czosnek i cebulę siekamy w drobną kostkę, podsmażamy na 1 łyżce oliwy.
  2. Do cebuli i czosnku dodajemy mielone mięso. Podsmażamy, aż się zarumieni. Przyprawiamy solą, pieprzem i ostrą papryką.
  3. Do warzywnego bulionu dodajemy mięso z cebulą i czosnkiem. Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy.
  4. Dodajemy odcedzoną kukurydzę i czerwoną fasolę. Gotujemy około 10 minut na małym ogniu.
  5. Doprawiamy połową łyżeczki chili lub większą ilością, jeśli chcemy bardziej pikantne danie.
  6. Przed podaniem posypujemy natką pietruszki. Warto podawać z pieczywem lub grzankami.