Gruszki to jedne z najpopularniejszych owoców towarzyszących nam w kuchni. Z gruszek możemy przyrządzić kompot, wigilijny susz, przetwory na zimę, różnorodne ciasta, a także podawać je w syropie lub ususzone. Jednak gruszka z powodzeniem może stać się składnikiem innych, bardziej wykwintnych, nierzadko także słonych dań. Sprawdź najciekawsze przepisy na potrawy z gruszką w roli głównej i eksperymentuj z tym niezwykle uniwersalnym owocem!

gruszkiKilka słów o właściwościach zdrowotnych gruszki

Gruszki – nie dość, że smaczne, to jeszcze zdrowe! To jeden z niewielu owoców, zawierających jod, pozytywnie wpływający na pracę tarczycy. Co więcej gruszki zawierają bor – pierwiastek, który poprawia pracę szarych komórek i zapobiega utracie wapnia z kości. Uznaje się też, że owoce z białym miąższem mogą skutecznie przeciwdziałać udarowi mózgu. Miękkie gruszki zaś wspierają trawienie, dlatego ich spożycie zalecane jest osobom borykającym się z zaparciami lub biegunkami.

Drobiowy pasztet z żurawiną, gruszkami i brandy

Pasztet z żurawiną, gruszkami i brandy wymaga wiele cierpliwości. Jego wykonanie zajmie Ci bowiem… 2 dni! Najpierw należy wstawić wątróbkę do lodówki na całą noc, a następnie – już po wykonaniu potrawy – trzeba ponownie schładzać ją przez całą, kolejną noc. Mimo to gwarantujemy, że efekt końcowy wart jest długiego przygotowania! Taki pasztet idealnie skomponuje się ze świeżym pieczywem lub grzankami. Powodzenia!

Składniki:

600g kurzych wątróbek, 0,5 l mleka, 200 g masła, 1 cebula, 1 gruszka, 100ml brandy, 3 ząbki rozgniecionego czosnku, 4 łyżki płynnej przyprawy MAGGI, tymianek, czarny pieprz, 200 ml konfitury żurawinowej, 1 łyżeczka żelatyny, posiekana natka pietruszki.

Wykonanie:pasztet

Wątróbki zalane mlekiem wstaw na noc do lodówki. W garnku roztop 2 łyżki masła, następnie dodaj pokrojoną cebulę, czosnek i tymianek. Całość smaż ok. 5 minut na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając. Gruszkę pokrój w kostkę i dodaj ją do garnka. Smaż wszystko przez kolejne 3 minuty. Odsuń wszystkie składniki na bok patelni i dodaj wątróbki. Zwiększ ogień i smaż całość przez kolejne 3 minuty. Dodaj brandy i zagotuj zawartość garnka. Następnie dodaj przyprawę MAGGI i pieprz. Zestaw garnek z ognia. Zawartość patelni zmiksuj z resztą masła na gładką masę.  Całość przelej do naczynia (na ok. ¾ jego wysokości) i ponownie wstaw do lodówki.

Żelatynę zalej zimną wodą (4 łyżki). Zmiksowaną żurawinę podgrzej w rondelku, a następnie dodaj do niej napęczniałą żelatynę. Mieszaj dokładnie aż żelatyna się rozpuści, ale nie dopuść do wrzenia. Ostudzoną żurawinę wylej na chłodną masę pasztetową i ponownie wstaw na noc do lodówki. Na drugi dzień wyjmij pasztet z lodówki i podawaj go ze świeżym pieczywem. Smacznego!

muffiny z gruszkąWytrawne muffiny z gorgonzolą i gruszką

Tym rodzajem babeczek z pewnością zakoczysz swoich gości! Wykwintne muffiny z gorgonzolą i gruszką najlepiej smakują podawane z jogurtem naturalnym. Powodzenia!

Składniki:

1 szklanka mąki pszennej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 łyżeczka soli, 0,5 szklanki mleka, 1 jajko, 0,25 szklanki oleju, 100 g sera gorgonzola, 2 gruszki.

Wykonanie:

Wymieszaj w misce mąkę, proszek do pieczenia i sól. W drugiej misce wymieszaj tzw. składniki mokre, czyli olej, jajka i mleko.  Do miski z mokrymi składnikami wsyp zawartość miski z suchymi składnikami i połącz je, mieszając całość drewnianą łyżką. Ser typu gorgonzola podziel na kostki i dodaj do miski. Gruszki obierz, pokrój w kostkę i połącz ze wszystkimi składnikami. Gotową masę wlej do foremek lub papilotek i piecz w 200 st. Celsjusza przez ok. 20 minut. Muffinki możesz podawać bez żadnych dodatków, ale polecamy wersję z dodatkiem jogurtu naturalnego. Smacznego!

Inspirujących przepisów z gruszką ciąg dalszy

Gruszkę z powodzeniem wykorzystasz także do przygotowania innych, zdawać by się mogło – zaskakujących potraw:

  • kanapek, np. jako dodatek do bagietki z kurczakiem i serem czy zapiekanki z serem pleśniowym i orzechami,
  • sałatek, np. jako słodki dodatek w sałatce z kaszy jaglanej i łososia czy główny składnik sałatki brokułowo-gruszkowej,
  • mięs nadziewanych, np. jako farsz do gęsi nadziewanej jabłkami i gruszkami,
  • makaronów, np. makaronu z sosem gruszkowym,
  • mięsnych roladek, np. jako dodatek w postaci musu gruszkowego.

Więcej przepisów z gruszkami znajdziesz na Winiary.pl. Polecamy!

W gruszce kryje się potencjał, który warto wykorzystywać w kuchni na co dzień. To bowiem owoc idealny nie tylko do przygotowywania soków, przetworów czy kompotów, ale także ciekawy dodatek dań słonych i wykwintnych, które razem ze słodką gruszką tworzą mieszankę zaskakującą, ale i niezwykle dopasowaną. Eksperymentuj z gruszką, wzbogacaj swoją książkę kulinarną o przepisy z gruszką i odkryj, jak cennym składnikiem w kuchni jest ten popularny owoc.