Choć na zewnątrz jeszcze chłód, który zdaje się nie mieć końca, upragniona wiosna zbliża się wielkimi krokami! Zanim się obejrzysz, będziesz się wygrzewać w ciepłych promieniach słońca.

przepisy na kawę

Z racji tego, że wiosna jest niezwykle ważną porą roku, bo to wtedy przyroda budzi się do życia, a Ty zyskujesz od razu lepszy nastrój, warto przywitać ją w odpowiedni sposób. Jak?

Oczywiście, przy pomocy wybornej kawy! Wystarczy przygotować swoją ulubioną kawę w sposób inny niż na co dzień i delektować się nią przykładowo na tarasie lub w ogrodzie, przy uroczym śpiewie ptaków, w otoczeniu coraz to bardziej bujnej zieleni. Nie posiadasz tarasu/ogrodu? Nic straconego! Zrób kawę do termosu (kubka termicznego) i wybierz się na wiosenny spacer do lasu lub pobliskiego parku! Oto zaledwie kilka z bardzo wielu ciekawych przepisów idealnych na przywitanie tak długo wyczekiwanej wiosny:

Kawa po jawajsku

Już sama nazwa tej kawy wprawia w miły nastrój i przywodzi na myśl gorące klimaty. Jej przygotowanie jest bardzo proste i szybkie, a smak naprawdę wyjątkowy…

Składniki:

  • 2 łyżeczki ulubionej kawy mielonej
  • 250 ml zimnej wody
  • ½ łyżeczki gorzkiego kakao

Sposób przygotowania jest taki, jak w przypadku kawy po turecku. Wsyp do tygielka kawę oraz kakao, zalej odrobiną wody i wymieszaj, a następnie wlej resztę wody. Jeśli nie posiadasz oryginalnego tygielka, całkiem dobrze sprawdzi się w tej roli zwykły garnuszek. Postaw tygielek/garnuszek na mały ogień. Nie zagotuj kawy! Kiedy pojawi się piana, zdejmij naczynie z ognia i zbierz pianę. Proces ten powtórz jeszcze dwa razy. Przelej kawę do kubka przez sitko. Jeśli lubisz słodką kawę, oczywiście możesz ją posłodzić wedle uznania. Wierch możesz poprószyć dodatkowo kakao i cynamonem.

Cynamon Twoim zdaniem nie pasuje do wiosny? Rzeczywiście wiele przepisów na kawę (sprawdź także Przepisynakawe.pl) z cynamonem to przepisy typowo zimowe i jesienne, a sam cynamon kojarzy się głównie z właściwościami rozgrzewającymi. Prawda jest jednak taka, że ów cynamon łączy się z kawą wprost idealnie i nadaje jej niesamowitego smaku, dlatego nie warto rezygnować z niego ze względu na porę roku!

Kawa kubańska

I znowu gorące rytmy! Jest to kawa o niezwykłym smaku i aromacie, bardzo prosta w przygotowaniu.

Składniki:

  • 2 łyżeczki ulubionej kawy
  • 250 ml zimnej wody
  • odrobina cynamonu
  • trochę cukru (do smaku)
  • goździk

Postępuj dokładnie tak, jak w pierwszym przepisie. Umieść wszystkie „suche” składniki w tygielku, zalej odrobiną zimnej wody, wymieszaj dokładnie i dolej resztę wody. Podgrzewaj na małym ogniu trzykrotnie. Jeśli masz ochotę na odrobinę „szaleństwa”, udekoruj wierzch kawy bitą śmietaną i posyp ulubioną posypką lub polej słodkim syropem!

Kawa po karaibsku

UWAGA! W przepisie uwzględniony jest alkohol. Jest to propozycja wyłącznie dla osób pełnoletnich!

Bardzo ciekawy przepis dla miłośników słodkości i nieco mocniejszych akcentów. Prosta w przygotowaniu, idealna na lekkie rozgrzanie, jeśli pierwsze dni wiosny nie przyniosą wystarczającej ilości słońca.

Składniki:

  • 2 łyżeczki ulubionej kawy
  • 120 ml gorącej wody
  • 30 ml mleka
  • 40 ml rumu
  • 1 łyżeczka cukru
  • bita śmietana
  • cynamon do dekoracji

Zrób kawę swoim ulubionym sposobem. Wlej rum do szklanki i wymieszaj z cukrem. Ostrożnie wlej kawę, a następnie mleko (możesz je spienić, jeśli lubisz). Wierzch kawy udekoruj bitą śmietaną i poprósz cynamonem.

Truskawkowa caffe latte

Oto kolejna niezwykła propozycja. Wiosna to czas radosny i niezwykle kolorowy, dlatego też warto nieco odmienić swoją kawę i uczynić ją równie kolorową, jak otaczający Cię krajobraz!

Składniki do kawy:

  • 150 ml mleka
  • espresso
  • mus truskawkowy
  • cukier do smaku
  • 2 truskawki do dekoracji
  • bita śmietana

Składniki do musu truskawkowego:

  • szklanka świeżych truskawek
  • pół szklanki jogurtu naturalnego
  • 2 łyżeczki serka homogenizowanego waniliowego

Przygotuj mus truskawkowy. Umyj truskawki i zmiksuj je dodając jogurt i serek. Ostrożnie przełóż mus na dno szklanki, aby nie pobrudzić ścianek. Przygotuj espresso (jeśli lubisz dużo mocnej kawy, możesz zrobić podwójne).

Spień mleko. Najpierw musisz je podgrzać do temperatury około 60 st. C. Jeśli nie posiadasz profesjonalnego spieniacza, możesz do tego celu wykorzystać mikser lub blender. Spieniaj na małych obrotach, w wysokim naczyniu, aby nie rozchlapać mleka po całym pomieszczeniu. Przełóż spienione mleko do szklanki z musem i delikatnie wlej espresso. Wierzch udekoruj bitą śmietaną i pokrojonymi truskawkami. Gotowe!

Nasza rada: użyj mleka o dużej zawartości tłuszczu (3,2%), jeśli nie jesteś ekspertem w spienianiu. Tłuste mleko spienia się znaczne szybkiej i lepiej niż chude.