Połączenie kurczaka i cukinii w chrupiących plackach – pychotka. Konsystencją przypominają placki ziemniaczane. Idealne do spożywania na ciepło lub zimno. Dobrze komponują się z sosem jogurtowym, czosnkowym, czosnkowym lub pomidorowym. 

Czas przygotowania: 20 minut

Składniki (3 porcje):

  • 50 dkg cukinii
  • 30 dkg piersi z kurczaka
  • 2 jajka
  • mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 jajka
  • 15 łyżek mąki
  • świeża natka pietruszki – pęczek
  • sól, pieprz, papryka ostra, curry

Przygotowanie placków z kurczaka i cukiniiplacki z kurczakiem i cukinią

  1. Kurczaka kroimy na drobne kawałeczki i wrzucamy do miski.
  2. Na tarce o grubych oczkach ścieramy cukinię. Oprócz tego dodajemy drobno pokrojoną cebulę.
  3. Dodajemy żółtka jajek oraz ubite na sztywną pianę białka.
  4. Dodajemy mąkę, mleko, sól, pieprz i świeżą natkę pietruszki.
  5. Wszystko dokładnie mieszamy. Powinna nam powstać dość gęsta masa, którą będziemy nakładać na patelnię.
  6. Rozgrzewamy olej na patelni, następnie nakładamy łyzką masy i ją sprasowujemy, aby przybrała postać placka.
  7. Kiedy ciasto się zarumieni, obracamy i obsmażamy z drugiej strony.
  8. Placki podajemy z dowolnym sosem.