Roladki z mozzarellą i suszonymi pomidorami to doskonałe danie na przyjęcia lub rodzinny obiad. Indyka warto wcześniej zamarynować, by mięso było soczyste.

Czas przygotowania: 30 minut+ 30 minut pieczenia

Składniki (na 4 osoby)

– 4-6 sznycli z indyka (ok. 50 dkg) (ja chciałam uzyskać dość małe roladki, dlatego sznycle przekrajałam na pół)

– 30 dkg mozzarelli

– słoiczek suszonych pomidorów

– bazylia, sól, pieprz, natka pietruszki

– ok. 15 ml ml oliwy z oliwek

Przygotowanieprzepis na roladki z mozzarellą i suszonymi pomidorami

1. Przygotowujemy marynatę z 2 łyżek bazylii, 2 łyżek natki pietruszki, pół łyżeczki soli, pieprzu i 15 ml oliwy z oliwek. Nacieramy mięso marynatą, wkładamy do zamkniętego pojemnika i trzymamy przynajmniej kilka godzin w lodówce.

2. Suszone pomidory kroimy w drobną kosteczkę a mozzarellę w cienkie plasterki.

3. Po zamarynowaniu mięsa możemy przygotować roladki. Na mięsie kładziemy ok.2-3 plasterków mozzarelli i obsypujemy kawałkami suszonych pomidorów.

4. Zawijamy mięso, by mozzarella i pomidory były wewnątrz. Aby rolada zachowała kształt, możemy wbić w nie szpikulce lub też szczelnie owinąć w folię aluminiową. W drugim przypadku potrzebne nam będzie tyle niedużych kawałków folii, ile chcemy przygotować roladek. Dzięki owinięciu roladek w folię, mamy pewność że zachowają one kształt a po upieczeniu wystarczy je odwinąć, zamiast mocować się z szpikulcami :-).

5. Pieczemy roladki w 200 stopniach Celsjusza w piekarniku. Roladki można też przygotować w parowniku, czas przygotowania to około 20 minut.